Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Nervsystemet, Gener och Evolution

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 19 november 2020

Hjärnan och nervsystemet. Samt Evolution och genetik.

Vad ska vi arbeta med?

Vi ska arbeta med hur hjärnan och vårt nervsystem fungerar. Hur fungerar vi, vad styr hjärnan och vad gör vi utan att vi tänker? Där efter kommer vi att lära oss om genetik och grunderna för evolution.

Hur ska vi arbeta?

Vi kommer ha genomgångar, diskussioner och laborationer.

Vad ska du lära dig?

Nervsystemets uppbyggnad och funktion. Hur vi tar emot information och hur vi sänder den vidare. Hur fungerar våra reflexer? Hur fungerar vårt minne? Vilka hormoner har vi? Vad är Genetik och vad man kan göra med genetik samt Vad grunderna är för Evolution.

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

Centrala och perifera nervsystemet, ryggmärg, nervtrådar, vit substans, grå substans.

Somatiska och autonoma nervsystemet

Nervcellens funktion och uppbyggnad - nerv, nervbunt, nervtråd, långa och kora utskott, utåtledande och inåtledande nervtrådar, synaps, kemiska signalämnen.

Hjärnans olika delar - tinningben, hjässben, pannben, näsben, okben och nackben. Storhjärna, mellanhjärna och lillhjärnan. 

Hormoner  - hypofysen, sköldkörteln, binjurar, bukspottkörteln, könshormoner, njurar.

Sympatiska och parasympatiska nervsystemet 

DNA, Gen, Kromosom, 

Recessiv, Dominant

Genmodifiering, GMO, Avel

Urval sexuellt, naturligt, mutation, slump, lång tid.

Hur ska du visa vad du lärt dig?

Under laborationer, vid diskussioner och vid prov.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till biologiska modeller och teorier.

Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen på ett fungerande sätt i diskussioner och för att skapa utvecklade texter och andra framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då utvecklade slutsatser med relativt god koppling till biologiska modeller och teorier.

Eleven för utvecklade resonemang kring resultatens rimlighet och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Eleven kan använda informationen på ett väl fungerande sätt i diskussioner och för att skapa välutvecklade texter och andra framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då välutvecklade slutsatser med god koppling till biologiska modeller och teorier.

Eleven för välutvecklade resonemang kring resultatens rimlighet i relation till möjliga felkällor och ger förslag på hur undersökningarna kan förbättras och visar på nya tänkbara frågeställningar att undersöka.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Matriser i planeringen
Biologi åk 7 - 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback