Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mental träning åk 7-9

Skapad 2020-11-22 09:26 i Söraskolan Österåker
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Du får lära dig hur dina tankar kan påverka dig när det gäller mål i livet och din hälsa. Du lär dig verktyg som kan användas för att hitta bättre fokus, till exempel att dela upp stora mål i mindre realistiska delmål, visualisera och minska anspänning.

Innehåll

Eleverna får lära sig om olika verktyg i mental träning och hur tankar påverkar kroppen, vilket i sin tur påverkar prestationer och välmående.

Eleverna ser film med anknytning till området, till exempel "Free Solo" med friklättraren Alex Honnold och diskuterar kring den, om mentala utmaningar och stress.

Kjell Enhager som är mental coach pratar om hur mental träning fungerar, vad är "my business" och "God´s business", vårt medvetna och undermedvetna där inställningar och erfarenheter formar minnen som påverkar framtida prestationer.

Material: Film, youtube-klipp, Gleerups och Google

Du bedöms i dina svar i inlämningsuppgifter som finns i Google Classroom och deltagande i klassrumsdiskussioner: 

Uppgift 1 Mental träning

Uppgift 2: Filmfrågor 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
  Idh  E 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  E 9
 • Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
  Idh  C 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  C 9
 • Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
  Idh  A 9
 • Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: