Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Eldorado 6A, kapitel 3

Skapad 2020-11-22 14:30 i Stordammens skola Uppsala
Grundskola 6 Matematik
"- Är vi inte framme snart? På kartan såg det ju ut att vara jättekort..." "Oj, den här nyckelpigan ser förstorad ut! Hur kan jag räkna ut hur många gånger någon har förstorat den?" "Svårt att välja mellan alla godsaker, jag undrar på hur många olika sätt jag kan kombinera dessa godsaker på?" "Du har räknat ut rätt svar, men hur kom du fram till just det svaret?"

Innehåll

Tid: 48-51

Du ska kunna:

  •       Förstå begreppet skala, kunna beräkna skala, tolka och avbilda i olika skalor samt enhetsbyten.
  •        Känna till begreppen likformighet och kongurens
  •        Beräkna med kombinatorik, dvs. tolka och rita träddiagram, räkna ut antal möjligheter för ett givet upplägg (t ex 3 olika smörgåsar + juice eller mjölk)
  •        Lösa textuppgifter samt kunna redovisa de beräkningar du gör så andra kan följa dem.
  • Samt att vi repeterar "Räkna med priser" (s 64-65)

Bedömning: Arbetsområdet avslutas med ett prov 17/12 på mattelektionen. 

Matriser

Ma
Stordammen Ämnesmatris matematik år 4-6 HEJA kort version

F
E
C
A
Ansvarstagande
Stordammens tillägg.
Tar visst ansvar för ditt eget lärande.
Tar ansvar för ditt eget lärande och bidrar ofta till arbetsro i klassrummet.
Tar ansvar för ditt och gruppens lärande och bidrar till arbetsro i klassrummet.
Problemlösning
Du visar inte att du når kraven för E.
Du kan på ett ganska bra sätt lösa enkla matteproblem som handlar om saker du känner till. Du väljer och använder godtagbara metoder för att lösa matteproblem.
Du kan på ett bra sätt lösa enkla matteproblem som handlar om saker du känner till. Du väljer och använder metoder som passar bra för att lösa matteproblem.
Du kan på ett mycket bra sätt lösa enkla matteproblem som handlar om saker du känner till. Du väljer och använder metoder som passar mycket bra för att lösa matteproblem.
Matematiska begrepp
Du visar inte att du når kraven för E.
Du har baskunskaper om matematiska begrepp. Du använder matematiska begrepp och kan beskriva dem med hjälp av saker, symboler, bilder och matematiska uttryck på ett godtagbart sätt i välkända situationer.
Du har goda kunskaper om matematiska begrepp. Du använder matematiska begrepp och kan beskriva dem med hjälp av saker, symboler, bilder och matematiska uttryck på ett bra sätt i situationer som du känner till.
Du har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp. Du använder matematiska begrepp och kan beskriva dem med hjälp av saker, symboler, bilder och matematiska uttryck på ett mycket bra sätt i nya situationer.
Metod och beräkningar
Du visar inte att du når kraven för E.
Du väljer och använder metoder för att göra enkla beräkningar i aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik, samband och förändring på ett godtagbart sätt.
Du väljer och använder metoder för att göra enkla beräkningar i aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik, samband och förändring på ett bra sätt.
Du väljer och använder metoder för att göra enkla och mer komplicerade beräkningar i aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik, samband och förändring på ett mycket bra sätt.
Kommunikation
Redovisa lösningar
Du visar inte att du når kraven för E.
Du kan beskriva och prata på ett godtagbart sätt om hur man kan göra redovisningar. Du använder godtagbart bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttryck som passar till situationen.
Du kan beskriva och prata på ett bra sätt om hur man kan göra redovisningar. Du använder bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttryck som passar bra ihop med situationen.
Du kan beskriva och prata på ett mycket bra sätt om hur man kan göra redovisningar. Du använder bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttryck som passar mycket bra ihop med situationen.
Resonemang
Diskutera matematik
Du visar inte att du når kraven för E.
Du kan förklara hur du har tänkt och förstå hur andra har tänkt när ni diskuterar matematik. Du bidrar i diskussioner för att motivera dina förklaringar och ställer enkla frågor.
Du kan förklara hur du har tänkt och förstå hur andra har tänkt när ni diskuterar matematik. Du motiverar dina förklaringar och ställer frågor så att diskussionerna fortsätter på ett bra sätt.
Du kan förklara hur du har tänkt och förstå hur andra har tänkt när ni diskuterar matematik. Du motiverar dina förklaringar och ställer frågor så att diskussionerna fortsätter på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: