Skolbanken Logo
Skolbanken

Närområdet - en möjlighet till utforskande och lärande (hösten)

243141 Förskolan Kråksätrabacken 103, Stockholm Skärholmen · Senast uppdaterad: 9 december 2020

Utomhus kan barnen upptäcka och utforska många olika saker. Det finns olika saker att upptäcka när det är vår, sommar, höst eller vinter.

Närområdet - en möjlighet till utforskande och lärande (hösten)

Utomhus kan barnen upptäcka och utforska många olika saker. Det finns olika saker att upptäcka när det är vår, sommar, höst eller vinter. Tänk vad mycket det finns i närområdet runt förskolan.

Syfte: Bekanta sig med växter, djur och natur samt få möjlighet till ett relationellt lärande. Även "vi-känslan" stärks när vi upptäcker tillsammans.

Undervisningsaktivitet: I mindre undervisningsgrupper lämnar vi förskolegården för att utforska närområdet, vi kallar det för att vi ska på "äventyr".

De olika årstiderna får naturen att förändras och det finns tillfälle att hitta många olika saker. Språket utvecklas när vi benämner och samtalar om det vi ser. Typiskt för hösten är att många blad har hamnat på marken och det finns tillfällen att samtala om olika färger. Närområdet erbjuder både ekollon, kottar, kastanjer och växter på hösten.

På marken i närområdet finns det massa spännande saker som kan tas med till förskolan och visa barnen som är kvar. På så sätt kan hela barngruppen involveras i ett relationellt lärande. Saker från närområdet kan också användas i undervisningsaktiviteter med skapande.

Naturen och närområdet erbjuder så mycket roliga saker, och väcker tankar som barn och vuxna tillsammans kan reflekterar över. Och är vi riktigt tysta och lyssnar ordentligt när vi är ute hör vi hur naturen låter.

I undervisningsaktiviteter i närområdet kan många sinnen involveras.
Hörsel - hur låter naturen?
Syn - vad finns i naturen?
Känsel - hur känns sakerna vi hittar?
Ibland kan även smak involveras tex genom att smaka blåbär, äpplen eller andra ätbara saker som naturen och närområdet erbjuder. Tänk bara på vikten att berätta att allt inte är ärbart.

 


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback