Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 6

En present som ”håller”

Fjällbacka Skola, Tanum · Senast uppdaterad: 13 oktober 2023

Uppgiften här är att designa och framställa en present som "håller" både över tid, för miljön och är stark och/eller möjlig att laga.

Presenter som ”håller”

 

Uppgiften här är att designa och tillverka en present som är hållbar. Presenten kan vara till dig själv eller någon vän eller familjemedlem. Tänk på syfte och funktion. Där ordet hållbar har flera betydelser. 

Presenten ska vara hållbar på så sätt att den blir stark i sömmar etc och är lätt att laga. Den ska vara hållbar på så sätt att den är användbar och inte blir omodern eller något personen tröttnar på direkt.

Du ska efter bästa förmåga försöka ta reda på och reflektera över hur ”hållbara material” för naturen vid tillverkningen och återvinningen när är gjord av. Här påverkar både vilket materialet är samt hur det tillverkas (energiåtgång)

Fråga din lärare och ta reda på fakta om det material du använder och hur det framställs. Vad händer med det när det inte kan användas längre? Hur är det idag? Hur borde det vara?


Du ska innan du börjar göra en planering där du anger:

Ditt namn:

Vad du ska göra

Till vem och vad slöjdföremålet är:

Vilket/vilka material är de gjort i

Beskriva en eller flera tekniker du vill jobba med och minst ett redskap

Göra en skiss och en ritning eller mall om du behöver det.

Inför avslutet av uppgiften ska du redovisa skriftligt eller muntligt. Hur du tänkt på olika aspekter av hållbarheten när du planerat och vad du tagit reda på när du jobbat.Hur kan det lagas och vad händer när föremålet inte kan användas längre, hur kan materialet återanvändas eller återvinnas?

Vi kommer jobba med en eller flera presenter under terminen*/året.

Vissa arbetsperioder får du välja teknik och material fritt i dialog med läraren utifrån vad som är möjligt och dina kunskaper vid andra tillfällen får du när du gör presenten olika alternativ.

Lycka till!

 

--------------------------------------------------

Syfte

Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av verktyg är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att söka konkreta lösningar inom hantverkstradition och design. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt arbete i förening vilket utvecklar kreativiteten och handlingsberedskapen samt stärker tilltron till den egna förmågan att hantera olika praktiska problem i vardagen. Detta är betydelsefullt för individens och samhällets utveckling och för att främja hållbar utveckling.

Mål 

Att du som elev ska få utveckla ett slöjdföremål med en viss funktion och mottagare samt utveckla kunskaper och förmåga att reflektera över materialens ursprung och påverkan på miljön

 

Bedömning

Vid bedömningen tas hänsyn till hur du som elev, arbetar med materialen och din slöjdprocess samt hur du förhåller dig och reflekterar över begreppet hållbarhet muntligt och/eller skriftligt utifrån det du gjort. Se betygskriterierna nedan.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga verktyg och hantverkstekniker,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet, och

förmåga att reflektera över arbetsprocesser och resultat utifrån kvalitet, uttryck och hållbar utveckling.

Metall, textil, trä och andra material. Materialens egenskaper, användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra.

Verktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Enkla former av hantverkstekniker och begrepp som används i samband med dessa.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och reflektion över arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials egenskaper och användbarhet i det egna slöjdarbetet.

Hur färg, form och material bidrar till olika uttryck hos slöjdföremål.

Slöjdmaterials ursprung, framställning och miljöpåverkan, till exempel tenn, bomullstyg, teak och läder.

Resurshushållning genom återbruk av material.

Eleven formger och framställer på ett delvis genomarbetat sätt enkla slöjdföremål i olika material och med enkla hantverkstekniker. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon idé väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven beskriver på ett enkelt sätt arbetsprocessen och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven formger och framställer på ett genomarbetat sätt enkla slöjdföremål i olika material och med enkla hantverkstekniker. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon idé väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt arbetsprocessen och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Eleven formger och framställer på ett väl genomarbetat sätt enkla slöjdföremål i olika material och med enkla hantverkstekniker. I slöjdarbetet använder eleven verktyg på ett säkert och ändamålsenligt och effektivt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon idé väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven beskriver på ett välutvecklat sätt arbetsprocessen och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
En presen som "håller"

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback