Ämnen:
Slöjd
·
Årskurs:
5
Brokinds skola, Linköping · Senast uppdaterad: 29 april 2021
Hur gör man en tredimensionell väska av ett platt tyg? Och hur får ett tyg färg och mönster? I det här arbetsområdet kommer du att få konstruera en enklare väska av ett tyg med eget designat textiltryck på.
I det här arbetsområdet kommer du att få konstruera ditt egna mönster till en fodrad väska/fodral med dragkedja. Du kommer även att få skissa och tillverka en mönsterrapport till ditt textiltryck.
Du kommer att arbeta med:
Du kommer att få lära dig att stöppla (trycka med textilfärg på tyget), vi kommer att repetera symaskinen; hur du trär den med tråd och hur du ställer in raksöm och sicksack, vi kommer att repetera strykjärnet, vi kommer att repetera hur man nålar på olika sätt och varför, du kommer att få lära dig att sy fast en dragkedja.
Vi kommer att prata om:
Vi kommer att lära oss vad de material och verktyg som vi använder heter, vi kommer även att titta på olika mönstrade och enfärgade tyger. Vi kommer att prata om hur man färgar tyg och trycker mönster på tyg industriellt.
Dokumentation:
Du kommer att inleda med att planera ditt arbete skriftligt och rita en färglagd skiss av ditt arbete. Varje lektion kommer du att dokumentera din arbetsprocess i ord och bild i din loggbok på google classroom. När du är klar kommer du att utvärdera ditt arbete skriftligt.
Syfte (4)
formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp, och
tolka slöjdföremåls estetiska och kulturella uttryck.
Kriterier (7)
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Eleven kan ge enkla omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang om symboler, färg, form och material.
Innehåller inga uppgifter