Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FILMARBETE/läsförståelse: "Skicka vidare"

Skapad 2020-11-27 11:13 i Österledskolan Halmstad
FILMARBETE till "Skicka vidare"
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk
Att fundera över det man ser på film kan vara ganska häftigt. Denna filmen som heter "Skicka vidare", på svenska, skapar många och viktiga tankar och känslor... Vi ska kolla lite på dessa!

Innehåll

 

 • Vad är viktigt i livet?
 • Varför har inte alla människor det lika bra? Vad är en god gärning?
 • Kan du och jag göra skillnad i vår värld?

Du ska titta på en film som heter "Skicka vidare". Under tiden du tittar ska du anteckna nyckelord för att komma ihåg vad som händer i berättelsen. Början, mitten och avslut. Efter det ska vi samtala om olika begrepp/ord som kan vara svåra att förstå. Vi ska tala om budskap och andra funderingar kring innehållet och du ska skriva en sammanfattning. Här ska du använda dina minnesord. 

I samband med detta ska du också fundera på vad du tycker och tänker kring filmen, dess innehåll och budskap osv. Åsikter. Här går vi igenom vad en "recension" är och du ska efter det skriva en egen text där du använder din sammanfattning och dina åsikter tillsammans. 

Som en tredje del i detta arbete ska du skapa en muntlig presentation. Fundera på en person i vår värld som du tycker har gjort skillnad på något sätt. Vi samtalar om det först tillsammans och kommer att söka information. Därefter är det planering av ditt arbete via en tankekarta, urval av material (VAD du ska berätta om), manuskort skapande av power-point eller en bild, övning kring de kriterier som kommer att gälla kring din redovisning samt därefter genomförande av presentationen-muntligt. 

Ditt totala filmarbete kommer att löpa över en längre tid så du blir inte färdig före jullovet. Vi fortsätter helt enkelt i januari i den del som passar in då. Målet denna termin är de två första delarna: se film, anteckna och skriva en recension. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  SvA
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  SvA
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  SvA
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  SvA
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: