Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Barrträd

Skapad 2020-11-27 14:17 i Fyrklöverns Montessoriförskola Dibber Sverige AB
Förskola
Nu nalkas vintern och lövträden har tappat sina löv. Barrträden står fortfarande gröna och fina. Varför är det så?

Innehåll

Bakgrund

Då hösten nu går över till vintern och träden tappat sina löv, blir det en naturlig övergång till att arbeta med dem vanligaste barrträden i Sverige. Barnen har många funderingar på varför barrträden har kvar sina barr under vintern.

Mål

Känna till våra barrträd gran, en och tall och hur de ser ut samt känna igen trädens kottar och barr. Känna till ett träds livscykel- blomma, frukt, frö, planta och förstå begreppet barrträd.                                                                                                                              

Syfte

Att få en förståelse för hur växtligheten påverkas av årstiderna i vårt land, samt att öka förståelsen av naturens kretslopp.

Metod

Vi kommer att vara ute i naturen och titta på olika barrträd som finns runt om oss. Genom att arbeta med bilder på de olika barren och kottarna få lära sig skillnaden mellan en, gran och tall. Vi kommer även att jobba med olika material för att barnen ska få en förståelse för barrträdens olikheter.

 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
  • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
    Lpfö 18
  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: