Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

SH åk 7: Ekonomi " Mina pengar ".

Landvetterskolan 7-9 ABC, Härryda · Senast uppdaterad: 26 november 2021

Nu är det dags för samhällskunskap och temat ekonomi. Vi kommer främst att prata om "Mina pengar", men också om det ekonomiska kretsloppet som är viktigt att förstå för att se hur ekonomi och samhälle hänger ihop.

Lektionsplanering vecka 50-51

Varför ska vi arbeta med detta?

Mål, syfte och förmågor:

  • Känna till pengars värde och betydelse i samhället och för den egna ekonomin.
  • Tillägna sig kunskaper om hushållsekonomi.
  • Samtala kring ord som budget, inkomst, utgift och sparande. Eleven får kunskaper om ekonomi som den behöver för att kunna påverka sin egen framtid.
  • Känna till vad som menas med kredit, ränta och betalningsanmärkning. Eleven utvecklar förmågan att se konsekvenser av sina handlingar.
  • Samtala om hur pengar påverkar och berör den enskilda individen och relationer mellan människor. Ekonomin i familjer kan se väldigt olika ut.
  • Få kunskaper om konsumentköplagen och allmänna reklamationsnämnden.
  • Känna till det ekonomiska kretsloppet.

Hur ska vi arbeta?

Du kommer de närmaste veckorna att arbeta med ekonomi och ett avsnitt som heter " Våra pengar " i boken SOS Samhälle.

Tillsammans kommer vi att ha genomgångar och läsa texten i boken samt arbeta med instuderingsfrågor och ett elevbladshäfte. Det kommer att vara tillfälle till diskussioner där det är viktigt att du deltar aktivt. Du kommer också att få diskussionsfrågor att ta med dig hem och diskutera samt läsa på glosor. Arbetsområdet avslutas med ett prov där du får möjlighet att visa dina kunskaper.

 

  • Eleven ska följa lektionsarbetet och genomföra arbetsuppgifterna.
  • Eleven ska delta aktivt vid muntliga samtal och diskussioner.
  • Eleven ska kunna följa en instruktion och söka fakta i boken.
  • Eleven ska kunna diskutera, reflektera och förklara viktiga ord och begrepp inom ämnet ekonomi ( se mål och syfte ).

 

Bedömning

1. Arbetsbladshäfte

2. Mindre prov 


Läroplanskopplingar

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Utvecklingsmatris SO år 4-9
Uppgifter
SH: PROV Mina pengar
SH: EKONOMI LÄXA Diskussionsfråga inkomster och utgifter + orden

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback