Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

KRAFTER

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 4 december 2020

- Varför har ni det så roligt på rymdfärjan? - Vi slår alltid klackarna i taket.

ARBETSOMRÅDE

Lektionsplanering för åk 4-6, NO

Vecka: 46-49

skapad av Annika Ellberg

KURSKOD TILL CLASSROOM

08a: per43pq

08b: wzp2dqt

SYFTE

Se koppling till läroplan nedan.

MÅL

Detta ska du kunna: Gravitation: * Du ska kunna redogöra för hur massa och avstånd påverkar gravitationen. * Du ska kunna redogöra för hur man kan uppleva gravitationen i verkligheten (och teoretiskt). * Du ska känna till hur föremål påverkas i fall i luft och vakuum. Friktion: * Du ska kunna redogöra för vardagssituationer där friktion förekommer. * Du ska kunna redogöra för hur man kan göra för att få lägre respektive högre friktion och hur detta påverkar vardagssituationer. * Du ska känna till att friktion kan leda till värme och ge exempel på fördelar och nackdelar med detta. * Du ska känna till att friktion i luft kallas luftmotstånd och kunna ge fördelar och nackdelar med luftmotstånd. Hävstång * Du ska känna till att ju längre hävarm desto mindre kraft behöv. * Du ska kunna redogöra för hur man ser hävstänger i praktiken t.ex. när man gungar gungbräde. Tyngdpunkt * Du ska kunna redogöra för begreppen tyngdpunkt, stödyta och lodlinje. * Du ska kunna redogöra för hur dessa förklara om ett föremål står eller faller. * Du ska kunna redogöra för hur man kan få ett föremål att stå genom att ändra tyngdpunkten eller stödytan.

MATERIAL

• Puls Fysik i fokus s. 48 – 49 samt 52 – 55 (finns som löst häfte och/eller på inläsningstjänst • Gravitation (stencil på NO-classroom) • Inför prov tyngdpunkt och friktion (stencil på NO-classroom)

AKTIVITET

Vi kommer att läsa och skriva tillsammans och enskilt. Vi kommer att titta på filmer och utför enkla experiment.

BEDÖMNING

Se koppling till läroplan nedan.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback