Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Engelska

·

Årskurs:

8 - 9

Justice, English year 9

Folkungaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 28 februari 2024

Vi arbetar med texter och material om rättvisa och olika levnadsförhållanden i den engelskatalande världen.

Justice

Vad ska du lära dig?

  • Under detta arbetsområde kommer vi på olika sätt att jobba med rättvisa. Alla ska ges möjlighet att träna på att förbereda och genomföra någon form av muntlig presentation eller arbeta med en skriftlig uppgift, du väljer. Under arbetet övar vi vår läsförståelse samt förmåga att välja ut och värdera material. När vi lyssnar på andras presentationer får vi möjlighet att öva vår hörförståelse. När du skriver övar du din förmåga att kommunicera och anpassa texten till syfte och mottagare.

     

    Målet är även att vi tillsammans, med hjälp av övningar och diskussioner, får chans att utöka vårt ordförråd, befästa våra grammatikkunskaper samt träna på att föra samtal på engelska.

     

    Dessutom arbetar vi med realia (kunskap om engelsktalande länder) då vi lär oss mer om viktiga personer, händelser och historia.

 

Varför ska du lära dig det?

Innehållet i detta område är viktigt därför att du ska kunna förbättra förmågan att kommunicera med andra samt ta till dig information och ny kunskap. 

 

Området ger oss även möjlighet att lära oss mer om engelsktalande länder. Kunskap om de personer, händelser samt perioder i historien som bearbetas under det här arbetsområdet är viktig för att öka förståelsen för andra människor samt för att förstå vikten av att stå upp för alla människors lika värde. Innehållet fungerar även bra som grund för diskussioner om exempelvis etik och moral.

 

Utdrag ur kursplanens syfte:

Eleven ska få möjlighet att: 

    • förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter, 

    • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda.

 

Hur ska du lära dig det?

Vi varierar arbete i helklass, mindre grupper, par och individuellt. Fokus ligger på läsning, grammatik och muntlig samt skriftlig förmåga.

 

Vilket material kommer du använda?

 

  • Good Stuff D, texter och övningar, grammatik
  • material, filmer från läraren och länkar i classroom.

 

Hur ska området bedömas?

  • Du visar dina kunskaper kontinuerligt, både muntligt och skriftligt. Skriftligt genom läxor, olika typer av uppgifter/övningar och ev. skrivuppgift.

  • Muntligt genom t ex diskussioner i helklass och i smågrupper och ev. presentation för klassen.

 

Dessutom genomför vi följande examinationer: läsförståelseprov v 9.

 

 

Hur ska återkoppling ges?

 

  • Muntligt/skriftligt under arbetsområdets gång

  • Kunskapsmatris efter områdets avslut.

 

Centralt innehåll som behandlas i detta område:

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd när språket inte räcker till, till exempel omformuleringar, frågor och förklaringar.

 


Läroplanskopplingar

Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, även i jämförelse med egna erfarenheter och kunskaper.

Talad engelska och texter som är instruerande, informerande, beskrivande, berättande, diskuterande, argumenterande och kontaktskapande – varje slag för sig eller i olika kombinationer – till exempel samtal, intervjuer, nyheter, reportage och tidningsartiklar.

Skönlitteratur och annan fiktion, även i talad och filmatiserad form.

Strategier för att bidra till och underlätta samtal och skriftlig interaktion, även digital, till exempel genom att ge bekräftelse, ställa följdfrågor, lyssna aktivt, formulera om, förklara, bidra med nya infallsvinklar och avsluta på ett artigt sätt.

Bearbetning av egna muntliga och skriftliga framställningar för att förtydliga, variera, precisera och anpassa kommunikationen efter syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven lyssnar samt förstår och tolkar huvudsakligt innehåll och tydliga detaljer i talat språk i måttligt tempo och i olika sammanhang. Eleven läser samt förstår och tolkar huvudsakligt innehåll och tydliga detaljer i lättillgängliga texter av olika slag. Eleven väljer och värderar innehåll i muntliga och skriftliga källor av olika slag samt använder på ett delvis relevant sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, begripligt och relativt sammanhängande. I skriftliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, begripligt och relativt sammanhängande.

I interaktion i olika sammanhang uttrycker sig eleven enkelt och begripligt samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation. Dessutom använder eleven strategier som i viss utsträckning underlättar och förbättrar interaktionen.

Matriser i planeringen
Justice year 9, VT-24; writing, speaking
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback