Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

Språkutveckling på det svenska som på sitt modersmål/ högläsning

Persfallets förskola, Hofors · Senast uppdaterad: 28 mars 2021

Utveckla barnens språk, läs och skrivutveckling, utöka ordförrådet och skapa intresse för texter, bilder och skriftspråk.

Forskning:

Vi har tagit del av forskning som visar att läsning tillsammans med barn minskar och då högläsning har en gynnsam inverkan på barns språkutveckling och ger en mängd andra positiva effekter vår ambition  är att alla barn ska ges möjlighet att utveckla sitt intresse för böcker. Långsiktigt kan ett välutvecklat tal och skriftspråk möjliggöra skolframgång, valfrihet och att kunna vara del av en demokrati. 

Vart ska vi?

Det finns ett stort behov av att lägga focus på språkutvecklingen, då vi har många barn som är behov av extra stöd gällande språket. Både på det svenska språket och modersmålet så alla barn ges förutsättningar till att både utveckla det svenska språket och på sitt modersmål.

Vad gör vi?

Väcka barnens nyfikenhet och intresse för böcker, berättelser och sagor. Utveckla barnens språk, läs och skrivutveckling, utöka ordförrådet och skapa intresse för texter, bilder och skriftspråk. Utveckla och inspirera till eget skapande och fantasi.

Vi delar ofta upp barnen i så små grupper som möjligt  både i utbildningen som vid matsituationen och olika samlingar och det leder till ökade konversationer mellan barn- barn, barn- vuxna. Det skapar större förutsättningar till att följa barnens intentioner (  En flerspråkig förskolans didaktik i praktiken 2011,( meningsfullhet s13)

Vi försöker att skapa en varierande och inspirerande miljö som bjuder in till språkliga händelser där vi vill öka på materialet som gynnar flerspråkig språkutveckling.

Dokumentation:

Vi kommer att reflektera och analysera i unikum för att synliggöra vårt arbete och hur vi går vidare och se vad vi behöver arbeta mera med.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

utveckla pedagogiskt innehåll och miljöer som inspirerar till utveckling och lärande och som utmanar och stimulerar barnens intresse och nyfikenhet samt håller kvar deras uppmärksamhet.

fantasi och föreställningsförmåga,

både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet,

får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback