Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

9

Träslöjd: Åk 9 vårtermin 2021 En Pall:

Sundbyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Hej, Välkommen till slöjden för vårterminen 2021. Ni har redan varit i slöjden och är säkert bekanta och medvetna lite om regler och rutiner som gäller i slöjden. Vi kommer att prata lite mer om säkerhets- och ordningsregler samt egenplanering om framtid, vad ska du göra? hur ska du göra? och vad ska du tänka på för att jobba på ett bra sätt och får ett bra betyg? Lycka till -:)

En Pall

Vad ska du göra?

Du kommer att bygga en pall. Hitta på internet eller inspireras av samhället. Uppgiften innebär olika tillverknings moment. Du kommer att använda olika verktyg. Var noggrant när du använder vassa verktyg. Säkerheten kommer förre allt annat. 

OBS: Det är viktig att du dokumenterar (digitalt) ditt arbete i ord och bild dvs du antecknar din planering och genomförandet. Vad har du gjort under lektionen och utvärdera dig har du lärt dig någonting eller inte? och vad kunde du göra för att förbättras? Mer detaljer och tillverknings instruktioner du kommer att få under slöjdlektionen. Lycka till -:)

Vi startar terminen med att lära oss om den kreativa processen (eller designprocessen). Vi tittar på film om den kreativa processen och diskuterar. Därefter ska du sätta igång med din kreativa process!

Den kreativa processen är uppdelat i två faser

Fas 1: Sök inspiration och försök att få fram så många olika idéer som möjligt utan att bry sig om de är "bra". Hitta en källa att ösa ur! Skissa, rita, anteckna och skriv listor på verktyg och material.

Fas 2: Ta alla de idéer du har tagit fram, vidareutveckla dem och sedan utvärdera dem. Målet är att landa i en handfull, kanske bara en, idéer som man tänker gå vidare med. I denna fas ska du börja skriva i planeringsdokumentet och svara på frågor om ditt projekt.

Eget projekt: "Anknytning med samhället"

Du ska skapa ett slöjdprojekt inspirerad av musik – du får tolka temat fritt. Du väljer att arbeta med en slöjd teknik eller att kombinera några metall eller textila tekniker. Läraren lär dig tekniker och handleder dig under projektets gång.

Slöjd tekniker:

Mätning: Du kan tex. använda linjal, tumstock, skjutmått, passare eller andra tillämpliga mätnings verktyg till ditt projekt.

Fästdonen eller spännanordningar: Klämmor, tvingman Limknekt eller skruvstäd.

Sågning eller skärning: Du kan använda geringssåg. fogsvans, kontursåg eller andra passande skärtekniker.

Att göra hål: Borrskaft eller borrmaskin, Du kan också använd syl eller håltång för att göra hål.

Hopsättning: Skruvar, spikar, pluggar eller bultar och muttrar

Dekoration och ytbehandling: Du kan använda lack eller olika färger

Dokumentation av ditt arbete:

Du dokumenterar ditt arbete och ditt lärande genom att gör en planering innan arbetet påbörjas och skriver logg digitalt efter varje lektionstillfälle om vad och hur du gjort. När arbetet är klart lämnar du in detta tillsammans med en utvärdering där du i ord och bild berättar om varifrån du fått din inspiration, hur du arbetat, vilka val du gjort under arbetets gång och hur detta har påverkat det färdiga resultatet. Du berättar också om vilket uttryck ditt färdiga arbete ger.  Du använder slöjdspecifika begrepp. Då har du användning av dina logganteckningar.

Det som ska bedöms:

Du kan i arbetet använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Du kan formge och framställa föremål i olika material och hantverkstekniker utifrån instruktioner.

Du kan utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt välja tillvägagångssätt och motivera dina val.

Du kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Du kan pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. 

Du kan välja och formulera handlingsalternativ.

Du kan ge omdömen om din arbetsinsatser och hur de påverkar slöjdföremålets kvalitet (utvärdering)

Du kan tolka slöjdföremålets uttryck och föra resonemang om symboler, färg, form och material.

 

Lycka till

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback