Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gipsfigurer - tredimentionellt arbete

Skapad 2021-01-06 14:47 i Stavby skola Uppsala
Vi tränar på Människans Proportioner med tre uppgifter. Först så får eleverna jobba med att klippa och klistra ihop en Manekin för attfå en känsla för kroppens leder och propotioner. Därefter gör vi en 3-dimensionell Gipsgubbe i ståltråd och gips. Avslutningsvis får de fotografera av gipsgubben de gjort och med Photoshop klippa in den på en bakgrund så att gubben ser lika stor ut som en människa på bilden.
Grundskola 5 – 6 Bild
Syftet med uppgiften är att träna på Människans Proportioner i längd och volym samt tränar på att uttrycka en känsla med Kroppsspråk. Vi jobbar med Ståltråd, Tidningspapper, Maskeringstejp och sist på Gipsar vi gubbarna med Gipsbindor.

Innehåll

Föruppgift: Manekin

Öva på människans propotioner genom att klippa ut kroppens delar och sätta ihop till en egen gubbe. 

Uppgift: Gipsfigur

 

Du ska med ståltråd, tidningspapper, maskeringstejp och gipsbindor göra en gipsfigur så proportionsenligt med en människokropp som du kan.

 

Gör så här:

Ta tre ståltrådsbitar, en ca 40cm lång, en 30cm och en 20cm lång. Börja med att göra ett ståltrådsskelett och sätt ihop dessa som en streckgubbe (se bild) Av den långa ståltråden (40cm) så böjer du till ett huvud i ena änden och en fot i den andra. Huvudet ska inte vara större än 1/8 av hela kroppens längd. Tejpa ihop ståltrådarna. 30cm-biten är armarna, ska fästas på mitten strax under huvudet. 20cm-biten är det andra benet. Böj till en fot och fäst den andra änden i kroppen. Se till att överkropp och ben blir ungefär lika långa.

 

2.       Böj till lederna på din gubbe och forma den till en valfri kroppsposition, men tänk på att du ska uttrycka en Känsla i den kroppsposition du väljer. Tänk på var du böjer ben och armar så att detta görs där knän och armleder sitter så att det ser naturligt ut.

 

3.       Ta tidningspapper som du knycklar och skrynklar ihop till olika former som du sedan tejpar fast runt din gubbe med maskeringstejp för att ge den form och volym. Var noggrann med denna del av gubben, du måste vara helt nöjd med formen och proportion­erna innan du går vidare till att gipsa eftersom formerna inte går att ändra senare. Tänk på hur breda armar, ben, kropp och huvud är så att du får bra proportioner på din figur.

 

4.       När du är helt nöjd med formen på din figur, ingen ståltråd syns eller bitar som sticker ut, så är det dags att börja gipsa. Ta en gipsrulle och sax och klipp av remsor i olika tjocklekar. Ta sedan en mugg med ljummet vatten och blöt gips­remsorna helt och fäst sedan på din figur. Var noga med att jämna till gipset med fingret så fort du lagt på en ny bit så att det blir jämnare. Fortsätt gipsa på tills hela gubben är täckt med gips och så att inget papper eller tejp syns. Det räcker med 1 lager.

 

5.       Du kan nu om du vill fortsätta med att göra detaljer på din figur, t ex näsa eller kläder. Klipp då små små gipsbitar som du blöter och formar och lägger på din figur. Kläder kan lätt göras genom att göra lite utbuktningar för klädveck så att det kan se ut att figuren t.ex har en tröja på sig.

 

Bedömningspunkter:

 

Proportioner: Hur realististiska är proportionerna (längden på armar, ben, hals, fötter etc) på din figur?

 

Volym: Hur realistisk är formen på din figur? (tjockleken på armar, ben, huvud, kropp)

 

Gipsning: Hur noggrann har du varit med gipsningen på din figur?

 

Detaljer: Har du bearbetat med några detaljer på din figur? Hur välgjord är figuren i sin helhet?

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Kunskapskrav bild åk 1-6

F (insats krävs)
E
C
A
Framställa bilder
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Tekniker, verktyg & material
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Kombinera bildelement
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Utveckla idéer
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Formulera & välja handlingsalternativ
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Presentera bilder
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Ge omdömen om arbetet
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Resonemang & koppling
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: