Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

5 - 6

Gipsfigurer - tredimentionellt arbete

Stavby skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 20 augusti 2021

Syftet med uppgiften är att träna på Människans Proportioner i längd och volym samt tränar på att uttrycka en känsla med Kroppsspråk. Vi jobbar med Ståltråd, Tidningspapper, Maskeringstejp och sist på Gipsar vi gubbarna med Gipsbindor.

Föruppgift: Manekin

Öva på människans propotioner genom att klippa ut kroppens delar och sätta ihop till en egen gubbe. 

Uppgift: Gipsfigur

 

Du ska med ståltråd, tidningspapper, maskeringstejp och gipsbindor göra en gipsfigur så proportionsenligt med en människokropp som du kan.

 

Gör så här:

Ta tre ståltrådsbitar, en ca 40cm lång, en 30cm och en 20cm lång. Börja med att göra ett ståltrådsskelett och sätt ihop dessa som en streckgubbe (se bild) Av den långa ståltråden (40cm) så böjer du till ett huvud i ena änden och en fot i den andra. Huvudet ska inte vara större än 1/8 av hela kroppens längd. Tejpa ihop ståltrådarna. 30cm-biten är armarna, ska fästas på mitten strax under huvudet. 20cm-biten är det andra benet. Böj till en fot och fäst den andra änden i kroppen. Se till att överkropp och ben blir ungefär lika långa.

 

2.       Böj till lederna på din gubbe och forma den till en valfri kroppsposition, men tänk på att du ska uttrycka en Känsla i den kroppsposition du väljer. Tänk på var du böjer ben och armar så att detta görs där knän och armleder sitter så att det ser naturligt ut.

 

3.       Ta tidningspapper som du knycklar och skrynklar ihop till olika former som du sedan tejpar fast runt din gubbe med maskeringstejp för att ge den form och volym. Var noggrann med denna del av gubben, du måste vara helt nöjd med formen och proportion­erna innan du går vidare till att gipsa eftersom formerna inte går att ändra senare. Tänk på hur breda armar, ben, kropp och huvud är så att du får bra proportioner på din figur.

 

4.       När du är helt nöjd med formen på din figur, ingen ståltråd syns eller bitar som sticker ut, så är det dags att börja gipsa. Ta en gipsrulle och sax och klipp av remsor i olika tjocklekar. Ta sedan en mugg med ljummet vatten och blöt gips­remsorna helt och fäst sedan på din figur. Var noga med att jämna till gipset med fingret så fort du lagt på en ny bit så att det blir jämnare. Fortsätt gipsa på tills hela gubben är täckt med gips och så att inget papper eller tejp syns. Det räcker med 1 lager.

 

5.       Du kan nu om du vill fortsätta med att göra detaljer på din figur, t ex näsa eller kläder. Klipp då små små gipsbitar som du blöter och formar och lägger på din figur. Kläder kan lätt göras genom att göra lite utbuktningar för klädveck så att det kan se ut att figuren t.ex har en tröja på sig.

 

Bedömningspunkter:

 

Proportioner: Hur realististiska är proportionerna (längden på armar, ben, hals, fötter etc) på din figur?

 

Volym: Hur realistisk är formen på din figur? (tjockleken på armar, ben, huvud, kropp)

 

Gipsning: Hur noggrann har du varit med gipsningen på din figur?

 

Detaljer: Har du bearbetat med några detaljer på din figur? Hur välgjord är figuren i sin helhet?

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav bild åk 1-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback