Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

6

Kemi Surt och basiskt

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 1 juni 2021

Syror och baser - från citroner till vätejoner till allt vi kan mäta med hjälp av pH-skalan. I det här arbetsområdet kommer vi att undersöka och laborera med livsmedel, vardagskemikalier och vardagliga rengöringsprodukter. Vi lär oss om några syror och baser som finns i vår vardag och kemin som förklarar varför de är sura eller basiska.

Innehåll 

Vardagskemikalier och livsmedel i vår vardag som vi med hjälp av pH-skalan och olika indikatorer kan undersöka och se samband mellan dess egenskaper och användningsområden. Syror och baser, samt försurning i miljön och hur detta kan förklaras med kemiska reaktioner och reaktionsformler.

Syfte och mål - i det här arbetsområdet lär vi oss om:

  • Beskriva vilka konsekvenser ett förändrat pH-värde kan få i kroppen och hur försurning påverkar djur, natur och ekosystem. 
  • pH-skalan, syror och baser samt dess egenskaper och användningsområden
  • Livsmedel i vår vardag såsom, läsk, mjölk, rengöringsmedel, tandkräm, potatis, diskmedel, frukt, bröd, grönsaker och bär.
  • Formulera kemiska modeller och skriva reaktionsformler för syror och baser med ord och kemisk beteckning
  • Atomens uppbyggnad - rita atomer och molekyler. 
  • Periodiska systemet
  • Kemins vetenskap i utveckling och att den nya kunskapen påverkar människans levnadsvillkor. 

Under arbetsområdet kommer vi att arbeta med följande: 

  • Laborationer 
  • Molekylbygge
  • Rita atomer
  • Samtal och förklaringsmodeller i bild
  • Arbetsfrågor och filmer

Bedömning av arbetsområdet kommer att ske genom följande uppgifter och underlag:

  • Laborationsprov
  • Teoriprov 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Indelningen av ämnen och material utifrån egenskaperna utseende, ledningsförmåga, löslighet, brännbarhet, surt eller basiskt.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Några metoder för att dela upplösningar och blandningar i deras olika beståndsdelar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då utvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som efter någon bearbetning kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp.

I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert, ändamålsenligt och effektivt sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då välutvecklade resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt ger förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven välutvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har mycket goda kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av kemins begrepp.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
KEMI kunskapskrav åk 6, Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback