Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

MGA 9 Samhällskunskap

Engelbrektsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 januari 2022

Vi kommer i samhällskunskapen främst att arbeta med ekonomi och fred och konflikt. Vi kommer att ha ett globalt perspektiv på detta och arbeta med hur olika samhällen kan påverka varandra.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Vi kommer att arbeta med ekonomi samt fred och konflikt.

Hur ska vi arbeta?

Främst kommer det vara genomgångar, arbeta med instuderingsfrågor och arbeta med texter som finns i bland annat läroboken, det kommer även vara en del film.

Vad ska du lära dig?

I kapitlet ekonomi kommer du att få lära dig om vad ekonomi är och olika modeller för att förklara ekonomi såsom utbud och efterfrågan, det ekonomiska kretsloppet och hur ekonomin är globaliserad. 

I fred och konflikt kommer vi att lära oss om olika väpnade konflikter och orsaker och konsekvenser av dessa. Vi kommer även att lära oss om FN:s roll och betydelse. 

Begrepp att kunna vid slutet av arbetsområdet:

De begrepp du förväntas kunna är de begrepp som är markerade i fetstil i samhällskunskapsboken.

Hur ska du visa vad du lärt dig?

Genom att lyssna, läsa, ställa frågor och diskutera. Vi kommer att ha olika former av examinationer. Det kommer att vara ett skriftligt prov och en  inlämningsuppgift samt ev. diskussioner på lektionerna. 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Europeiskt och nordiskt samarbete, dess bakgrund och innehåll.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback