Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F - 2

FRIPP Lek- , Spel- och Byggpåsen (Värdegrund)

Bålbroskolans fritidshem, Norrtälje · Senast uppdaterad: 24 augusti 2021

Fritidshemmet Sländans Lek- och Spelpåsen innehåller bilder på olika aktiviteter som eleverna får dra ur en påse. Slumpen avgör vilken Lek/Spel eleven får och slumpen avgör vilka andra elever man Leker/Spelar med. Eleverna får träna på sin förmåga att skapa och utveckla goda kamratrelationer och känna trygghet och tillhörighet i elevgruppen.

Tidsperiod

V.33 fram till höstlovet. Innan höstlovet börjar utvärderas arbetet på ett kvällsmöte.

 

Förmågor

Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt.

Utveckla goda kamratrelationer samt känna tillhörighet och trygghet i elevgruppen.

Övergripande mål och riktlinjer

Skolans mål är att varje elev:

  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen. 
  • kan göra och uttrycka etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter.

Vad ska jag lära mig?

  • Känna att jag är trygg i fritidshemmet.
  • Känna att jag kan skapa goda kamratrelationer och upprätthålla dessa.

Hur kan vi arbeta för att komma dit?

  • Pedagogerna stöttar eleverna i aktiviteterna genom att lyssna på konversationer och samtal mellan eleverna.
  • Eleven får samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser
  • Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur ord och yttranden kan uppfattas av och påverka en själv och andra.

Utvärdering?

Vi utvärderar tillsammans med eleverna och frågar hur de tycker att det har gått. Vi frågar om det är några lekar eller spel som de vill byta ut eller om det var något som var roligare än annat och anpassar därefter.

Pedagogerna utvärderar tillsammans utifrån läroplanens mål och centrala innehållet tillsammans på fritidsmöten kontinuerligt för att se om några extra anpassningar behöver göras. På kvällsmöte i oktober kommer hela arbetet utvärderas.

Efter utvärdering med eleverna utvecklar vi konceptet med Byggpåsen där eleverna får chansen att bygga en konstruktion som vi pedagoger väljer. De drar en lapp ur påsen med olika byggmaterial och hamnar då i en specifik Byggrupp (till exempel Lego eller Kapla).

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur ord och yttranden kan uppfattas av och påverka en själv och andra.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback