Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Biologi

·

Årskurs:

5

Våra sinnen

Mariaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 januari 2021

Kroppen är en fantastisk uppfinning! Genom våra sinnen syn, känsel, smak, lukt och hörsel upplever vi vår omgivning. I våra öron, ögon, på huden, i näsan och på tungan finns miljontals små mottagare som är kopplade till nerver som leder till hjärnan. Tack vare våra sinnen kan vi se vår vackra natur, lyssna på musik, känna god smak och härliga dofter men vi kan också skydda oss från faror. En del av balanssinnet hittar vi i örat och det känner av hur du rör dig.

Syftet med detta arbetsområde är att fortsätta utveckla din nyfikenhet på och intresse för att veta mer om dig själv och omvärlden. Vi kommer också lägga stor vikt vid att fortsätta öva på att använda det naturvetenskapliga språket så att du ska känna dig säkrare att använda områdets begrepp när du samtalar.

Vad ska vi lära oss:

  • Vilka våra sinnen är, hur de ser ut och hur de fungerar
  • Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat
  • Hur ljus uppfattas av ögat och hur skuggor från vanliga ljuskällor kan förklaras
  • Några vanliga sjukdomar och hur vi kan skydda våra sinnesorgan och vår hjärna
  • Planera, genomföra och dokumentera systematiska undersökningar.

Hur ska vi lära oss detta?

Genom att:

  • titta på film
  • läsa faktatexter om sinnena
  • söka fakta på internet
  • göra experiment
  • samtala och diskutera
  • få tänka till i smågrupper kring specifika ord som rör ämnet samt lära sig vad orden betyder.

Hur får du visa vad du kan:

Genom att:

  • Vara aktiv i samtal och diskussioner
  • Söka fakta och göra en digital presentation
  • Svara på frågor på läxförhör och prov.

 

Ni kommer under arbetets gång få arbeta enskilt, i par och i grupp.

  • Begrepp du kommer möta är bl.a.:

Balansorgan, bedövning, decibel, drog, dvala, eko, hertz, hornhinna, iris, lins, ljudstyrka, ljudvågor, ljuskälla, medvetslös, missbruk, narkotika, nervsystem, näthinna, reflekteras, reflex, spektrum, stämband, tinnitus, trumhinna


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.

Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback