Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

God natt Mr Tom

Skapad 2021-01-08 14:14 i Almåsskolan Mölndals Stad
Jag läser och arbetar med klassikern God natt Mr. Tom i en klass 7.
Grundskola 6 – 9
Ni kommer de följande veckorna få lyssna på när jag läser "God natt mr Tom" för er. En underbar med också sorgsen bok som jag tror och hoppas ni kommer gilla.

Innehåll

Syfte

Syfte med detta projekt är att stärka elevernas läskunskaper samt deras utveckla deras förmåga att reflektera kring litteratur.

Planering

Vi börjar med att läsa boken God natt Mr. Tom i helklass. Jag läser högt och ni skriver i er läslogg, oftast efter varje gång. Ibland har vi en gemensam sammanfattning och reflektion muntligt.

I er loggbok ska ni först sammanfatta det vi läst för att sedan reflektera kort kring det lästa med hjälp av frågor. När ni reflekterar är era tankar viktigast, jag vill veta hur ni tänker kring boken och det som händer.

Sen när vi har läst färdigt boken ska ni öva er mer på att reflektera och att använda era åsikter. Ni ska skriva en bokanalys.

I en bokanalys diskuterar man olika delar av boken och använder citat för att stärka sina argument. Det man brukar diskutera är miljö, karaktärer, perspektiv, tiden som boken utspelar sig i m.m.

Ni kommer få direkta frågor som jag vill att ni svarar på och diskuterar kring i er egna analys.

Bedömning

För att nå målen inom detta område behöver du:

Kunna läsa och förstå God natt Mr. Tom. Kunna med egna ord sammanfatta det har läst eller hört. Kunna reflektera runt det som du har läst.

Arbeta med högre mål: Reflektera kring både innehåll och form. Använd vedertagna ord och begrepp när du reflekterar. Fördjupa dina reflektioner genom att utveckla och diskutera det du skriver om.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: