Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4 - 6

Svensk medeltid 1100-1350

Prästängsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 14 augusti 2023

Nu har det blivit dags att gå vidare från vikingatiden och dess resor för att titta mer på det vi idag kallar Sverige och hur det växte fram under det vi idag kallar medeltiden.

Syftet med detta arbetsområde är att bygga vidare på det vi lärt oss om vikingatiden för att kunna jämföra två epoker och dess likheter och skillnader. Dessutom att förstå grunderna till det Sverige som senare kommer bildas och titta på hur historien och samhällsförändringar (tex kristendomen) kan påverka individens levnadsöde och världsbild. 
I kombination med detta kommer vi träna oss på studieteknik och att ta anteckningar. Anteckningarna får alla elever ha med sig på provet.

Metod och material: Vi kommer utgå ifrån ett maktperspektiv och följa maktens väg för att visa hur samhället förändras, varför samhället förändras och vem som ligger bakom förändringarna.
Vi kommer använda oss av boken, Upptäck Historia, (Ljunggren, Frey-Skött) sida 52-79. Samt tillhörande arbetsmaterial i form av stenciler och arbetsboken.
Vi kommer även använda oss av en presentation som finns tillgänglig på google classroom tillsammans med alla tillhörande sidor inscannade. Böcker finns på skolan och går att ta hem vid behov.  

Bedömning: Vi kommer avsluta området med ett prov torsdag 5/10 . Under provet kommer alla få ha sina anteckningar med sig.

Centralt innehåll och kopplingar till läroplanen: Se nedanför.

Vecka 34: 52-57 Introduktion medeltiden, tidslinjer, hur slutar vikingatiden? Vad minns vi från Uppåkra? Vad är makt? Innan "Sverige" fanns, Varför blev "Sverige" kristet. Kyrkan och Kungarna.

Vecka 35: 58-63 Livet under medeltiden, kvinnor och män, järnets påverkan på samhället, effektivisering av jordbruket.

Vecka 36: 64-70 Kristendomen förändrar landet, kyrkans styrning, socken, klosterverksamhet och helgon.

Vecka 37: 70-77 Ett enat Sverige växer fram, Birger Jarl, lagar och ordning, frälse och ofrälse, kungen och stormännen.

Vecka 38: Kampen om kungamakten, fördjupning och jämförelser. Hur? Vad? Varför?

Vecka 39: Repetition 

Vecka 40: Prov och utvärdering.

Viktiga begrepp: 


Läroplanskopplingar

kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp och långa historiska linjer,

Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel i gatunamn, minnesmärken och reklam.

Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur historiska händelser och aktörer framställs i böcker och på museer.

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också enkla resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven visar goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för utvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också utvecklade resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Eleven visar mycket goda kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Eleven för välutvecklade resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors handlingar i förfluten tid. Eleven för också välutvecklade resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Prov - Historia

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback