👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vi kommer bl a att lära oss vilka organ som finns i människokroppen, deras namn, var i kroppen de finns, hur de ser ut och hur de fungerar och samarbetar med varandra.
Du kan säkert redan en hel del om människokroppen! Kanske vet du att du har ett hjärta som pumpar runt blodet och ett par lungor som fylls med luften när du andas in. Men vet du till exempel varför du andas häftigare och varför ditt hjärta slår snabbare när du är ute och springer? Hur kommer det sig att vi blir hungriga och vad ska vi egentligen med näringen som vi får från maten vi äter? I detta arbetsområde kommer du bland annat att få lära dig hur vi andas, hur blodet cirkulerar, hur vi tillgodoser oss näring och hur vi rör oss.
Du ska känna till vad ett organ är. Du ska även känna till de viktigaste organen i kroppen, deras namn, var de finns, hur de ser ut och hur de fungerar och samarbetar med varandra;
Hjärtat och blodet
Lungorna
Matspjälkningssystemet
Levern och njurarna
Hjärnan och nervsystemet
Skelettet
Musklerna och senorna
Huden
Vi kommer arbeta med ett häfte om kroppen, diskutera texter, se filmer och göra instuderingsuppgifter.
Det som kommer att bedömas är om du har lärt dig de viktigaste organen i kroppen, deras namn, var de finns, hur de ser ut och hur de fungerar och samarbetar med varandra samt viss ordkunskap. Du kommer även att få skriva ett arbeta inom arbetsområdet.
Beskriver undervisningens inriktning - citat från Lgr-11 kap 2
Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.
Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att;
Undervisningen i biologi ska behandla följande centrala innehåll I årskurs 4-6 Kropp och hälsa;
Citat från kursplanerna Lgr-11. Kunskapskraven anger kunskapsnivån för godtagbara kunskaper och för de olika betygsstegen A, B, C, D och E. Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda.