👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Färglära

Skapad 2021-01-10 20:40 i Annerstaskolan Huddinge
Grundskola F
Du ska måla först dem tre grundfärgerna, Börja med färgen GUL och måla med akvarellfärger tre olika nyanser av samma färg från mörk-gul till två nyans ljusare gul sedan rött , orange , lila, blå och grön, totalt 18 olika färgnyanser. se elevexemplet. klipp ut färgerna i cirkulär form (När färgerna har torkat använt lim stiftens runda form och rita ringa och klipp ut dem jämna och fina). I mitten finns det tre olika andra färger klipp ut två liksidiga trianglar 10cm långa, Det ena målas svart och efter en stund torkningstid limmar du den vita triangeln på den svarta och i mitten bildas en sex kantig (sexagong) och den målar du Grå. Och det hela placerar du i mitten av din färgcirkel och limmar fast. OBS: den svarta triangeln måste peka mot de varma färger och vita skall peka mot dem kalla färgerna. Det kommer tre bruna nyanser placeras längst ner under färgcirkeln med anledning av att den bruna färgen är blandning av tre grund färger. medan de andra färgerna består av en eller två grundfärger. Obs: se bifogade och gör exakt som den.

Innehåll

 

 

Färgtoncirkeln

Denna Uppgift innehåller:

Syfte:

Du kommer att kunna de tre grundfärgerna och hur man kan blanda dessa för att få fram nya färger och nyanser genom att få blanda, skapa bilder och göra en färgsnurra.

Du lär dig att jämföra och reflektera över färgerna och dess egenskaper genom att samtala om bilderna i klassen.

Genom samtalen lär du dig nya ord och begrepp.  

Mål:

Att förstå vad grundfärgerna är

Att veta att färgerna är blandbara och dess användnings område

Att veta vad resultatet blir när man blandar två av färgerna rött, gult och blått

 

  • Genomgång av alla färger och färglära
  • Olika begrepp inom färgläran, grundfärger/primärfärger, sekundärfärger
  • Och att skapa en färgtoncirkel

 

KOMPELEMENTFÄRGER OCH VARMA OCH KALLA FÄRGER

Komplementfärger är de färger som ligger mitt emot varandra i färgtoncirkeln. De är alltså varandras kontras. De utfyller samt matchar varandra, därför att de ligger så långt ifrån varandra som möjligt och de har det gemensamt med varandra att när de blandas med varandra uppstår en grå färg.

  • Gul ligger mot lila
  • Grön ligger mot röd
  • Blå ligger mot blå