Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Geografi - Klimat, väder, vegetation och kartor Vecka 2

Gunnesboskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 december 2022

Arbetsområdet handlar om världens olika klimattyper och varför dessa finns. Området tar även upp skillnader mellan olika klimatzoner vad gäller vegetation och möjligheter till odling och växtlighet.

Syfte

Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en medvetenhet om de sammanhang där geografiska kunskaper är viktiga och användbara.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om vilka av naturen framkallade processer, som påverkar jordytans former och mönster.

Konkretiserade mål;

Förstå hur jorden rör sig och vilken betydelse det har för skillnader mellan årstider och över dygnet.

Förstå sambandet mellan klockan och jordens rotation.

Förstå skillnaden mellan klimat och väder.

Känna till och förstå hur jordens grundläggande klimat byggs upp och vilka effekter det får.

Förstå hur lågtryck och högtryck påverkar det lokala vädret.

Förstå hur regn bildas.

Förstå vattnets kretslopp.

Förstå skillnaden mellan olika klimatzoner.

Undervisningen;

Vi kommer att jobba med genomgångar och övningar där eleverna visar att de förstår de genomgångna momenten.

Bedömning;

Skriftliga och muntliga redovisningar där eleverna visar att de förstår de olika momenten.

Arbetsområdet avslutas med en större enskild uppgift där eleverna visar att de kan använda de kunskaper och förmågor som övats.


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

Namn och läge på platser och regioner som är relevanta för studierna av geografiska förhållanden, mönster, processer och hållbarhetsfrågor.

Vad klimat är och faktorer som påverkar klimatet. Människans påverkan på klimatet och konsekvenser av klimatförändringar för människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Digitala och analoga kartors uppbyggnad samt olika kartprojektioner och deras egenskaper. Geografiska informationssystem (GIS) och exempel på hur de används i samhället.

Beskrivningar och analyser av platser och regioner med hjälp av kartor, enkla former av GIS, fältstudier och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för enkla resonemang om orsaker till geografiska mönster och processer samt om deras konsekvenser för människa, samhälle och natur. Eleven visar även grundläggande kunskaper om namn och lägen på relevanta platser och regioner i olika delar av världen.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback