👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Vad ska vi lära oss?
I arbetet skall vi lära oss hur man skriver längre argumenterande texter med passande inledning, tes, argument, motargument, sammanfattning och avslutning. Du skall också lära dig de typiska dragen hos en argumenterande text och hur en argumenterande text skiljer sig från andra texter.
Hur ska vi lära oss det?
Vi kommer att arbeta med hjälp av cirkelmodellen där du först, genom olika muntliga övningar i helklass får träna dig på att argumentera. Därefter kommer vi i klassen att läsa andra elevers inspirerande texter. I mittfasen av arbetet skriver vi tillsammans en argumenterande text i klassen innan det är dags för dig själv att skriva din egen argumenterande text. I slutet av arbetet finslipar vi våra texter genom att i par arbeta med kamratrespons. Du får sedan möjlighet att ytterligare förbättra din egen text innan du slutligen lämnar in den.
Viktiga ord och begrepp.
Argument, motargument, inledning, ingress, rubrik, brödtext, sammanfattning, avslutning, tes, hälsningsfras m.m.
Vad som kommer att bedömas.
Det som kommer att bedömas är din förmåga att skriva argumenterande text utefter ett antal kriterier däribland stavning, grammatik, argumenterande text strukturella drag, meningsuppbyggnad, röd tråd m.m.
Hur du får visa dina kunskaper.
Du får visa din kunskap genom att delta aktivt på lektionerna och vid olika övningar visa din förmåga att argumentera i text. I slutet blir du summativt bedömd genom att lämna in en egenskriven argumenterande text.