Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Anfang år 5

Skapad 2021-01-12 13:53 i Kungsbergsskolan Linköping
Anfang - eleverna väljer en bokstav och tecknar denna versal samt dekorerar den
Grundskola 4 – 6 Bild
Ordet ”Anfang” är tyska och betyder ”början”. En Anfang inleder ett stycke och är helt enkelt den första bokstaven i ett stycke. Oftast är Anfangen så stor att höjden motsvarar tre rader eller fler. Anfanger uppstod på 600-talet. På den tiden lades stor vikt vid vackra Anfanger och de var i det närmaste att betrakta som små konstverk. En Anfang kunde uppta en hel boksida.

Innehåll

Mål/ Syfte
eleven..
lär sig vad Anfang är och skapar en egen
lär sig mer om och repeterar tekniker, material och verktyg
presenterar sin Anfang och berättar om hur du har arbetat och vilka val som gjort
 
Viktiga begrepp
anfang,
skissa,
blyerts,
akvarell,
akvarellpennor,
måla
illustrera
 
Så här arbetar vi:
Under några veckor kommer vi arbeta med att skapa egna Anfanger Vi har en gemensam genomgång av vad Anfang är. Du skissar upp några idéer och väljer en av dessa som du arbetar vidare med.
Vi kommer att använda materialet Akvarell och tekniken målning,
grundläggande teknik akvarell
grundläggande teknik - hur måla med pensel
 
Så här visar vi vad vi lärt oss:
Vi har en gemensam presentation för gruppen, samt så fotar du din Anfang och lägger in i Classroom med dina reflektioner,
 
Så här ser bedömningen ut:
Teknik och material -
Ideutveckling -
 
 
 

Uppgifter

 • Anfang

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  Bl  4-6
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Bild 2-5

Godtagbara kunskaper
Utvecklade kunskaper
Avancerade kunskaper
BILDFRAMSTÄLLNING
 • Bl
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
BILDTEKNIKER
 • Bl
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar du former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar du några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
I arbetet kan du använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar du några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
KREATIV ARBETSPROCESS
 • Bl
Du kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen bidrar du till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Du kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer du handlingsalternativ som leder framåt.
BILDPRESENTATION
 • Bl
Du kan presentera dina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Du kan presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
UTVÄRDERING
 • Bl
Du kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Du kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Du kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
BILDANALYS
 • Bl
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Du kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: