Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Skriva olika slags texter

Wieselgrensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 12 januari 2021

Du kommer att få skriva olika slags texter. Vi kommer att träna på att samtala, berätta, skriva, lyssna, läsa och vara källkritisk.

Varför behöver vi olika texttyper?

Olika sammanhang kan kräva olika former av texter och en viss typ av uttryck. Att behärska dessa är en viktig del i att kunna bli en del i samhället. 

Mål med arbetsområdet: 

Genom livet möter vi texter i olika sammanhang, texternas karaktär och utformning skiljer sig åt, och att veta hur man läser och skriver olika typer av texter är en grundläggande kunskap i samhället. 

Vi kommer att träna på att läsa och skriva olika typer av texter, och diskutera skillnader och likheter mellan olika texttyper. Att anpassa språket efter mottagare och urskilja språkliga strukturer i de olika texttyperna kommer vi också att arbeta med. 

  • Du ska visa att du kan jämföra texter mot varandra, se likheter och skillnader mellan texter inom samma texttyp och mellan olika texttyper. 
  • När vi läser, samtalar och diskuterar i klassrummet och i mindre grupper ska du visa att du vet vad en texttyp är och hur de skiljer sig åt.
  • Du ska visa när du läser och skriver att du vet vad begreppet texttyp innebär, att du kan ge exempel på olika texttyper samt förklara likheter och skillnader på dessa med hjälp av olika begrepp. 

Vi kommer att lära oss att skriva: 

  • berättande text
  • beskrivande text
  • förklarande text
  • återberättande text
  • instruerande text
  • argumenterande text

Hur vi lär oss: 

Vi kommer att arbeta med en texttyp i taget och vi kommer att använda oss av cirkelmodellen för att lära oss att känna igen och skriva olika typer av texter. 

Cirkelmodellen går till på följande vis: 

  1. Bygger upp kunskaper om texttypen tillsammans. 
  2. Studerar modelltexters uppbyggnad, struktur och språkliga drag. 
  3. Skriver text tillsammans.
  4. Skriver individuell text. 

Bedömning: 

Jag kommer att bedöma: 

...din förmåga att förklara och beskriva vad en texttyp är. 

...hur du producerar olika texttyper. 

...din förmåga att kritiskt granska dina egna samt andras texter utifrån det syfte texten är skriven. 

...hur du läser och förstår innehållet i olika texttyper. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Olika texttyper
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback