Innehåll
Vad du ska lära dig
- Om de olika regenterna
- Viktiga begrepp och årtal
- Viktiga händelser
- Hur människor levde
- Orsaker och konsekvenser
- Hur Sverige såg ut under 1600-1700-talet
Så här ska vi arbeta
- lärarledda genomgångar
- faktafilmer
- arbeta i texthäften och arbetsboken
- arbeta enskilt och i grupp
Det här ska bedömas
Kopplingar till läroplanen
- Syfte
-
använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
Hi
-
kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,
Hi
-
använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.
Hi
- Centralt innehåll
-
Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.
Hi 4-6
-
Den svenska statens framväxt och organisation.
Hi 4-6
-
Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.
Hi 4-6
-
Reformationen och dess konsekvenser för Sverige och övriga Europa.
Hi 4-6
-
Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.
Hi 4-6
-
Sveriges och Nordens ekonomiska och kulturella globala utbyte, till exempel i form av järnexport och genom resor till Asien.
Hi 4-6
-
Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.
Hi 4-6
-
Den stora folkökningen samt dess orsaker och konsekvenser för olika människor och grupper.
Hi 4-6
-
Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
Hi 4-6
-
Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
Hi 4-6
- Kunskapskrav
-
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Hi E 6
-
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
Hi E 6
-
Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam band mellan olika tidsperioder.
Hi E 6
-
Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.
Hi E 6
-
Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
Hi E 6
-
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Hi E 6