👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria och språkliga varianter

Skapad 2021-01-15 08:41 i Blåklintskolan Mjölby
Språk är ingen enskild företeelse, utan språk påverkas hela tiden av varandra och förändras i takt med samhället. Du ska nu få en större förståelse av språkets utveckling.
Grundsärskola 7 – 9 Svenska
Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Innehåll

Målet med undervisningen

Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har påverkat det svenska språkets utveckling. Målet är att du efter arbetsområdet ska ha kunskap om det svenska språkets historia och ursprung samt om språkliga varianter inom svenskan. 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att ha korta genomgångar, reflektera och diskutera tillsammans, se klipp från Studi och Värsta språket samt ta del av material från läromedelstexter. Vi kommer att jobba med allt från runsvenska (800-talet) till den svenska vi pratar idag. 

Det här ska bedömas

Du kommer i slutet av arbetsområdet att få visa att du kan föra ett resonemang om det svenska språkets historia och ursprung. Du kan välja att visa dina kunskaper genom ett muntligt eller skriftligt prov.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Variationer i det svenska språket, till exempel slanguttryck och dialekter.
    Sv  7-9