Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Hinduism och buddhism/Etik och moral

Skärgårdsstadsskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 10 februari 2021

Vi arbetar med Hinduismen och Buddhismen. Vi lär oss de centrala tankegångarna och vilka likheter och skillnader som finns mellan religionerna samt kontra de abrahamitiska religionerna.

Hinduism och buddhism

 

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Känna till de centrala tankegångarna i religionerna samt att kunna se likheter och skillnader gentemot de abrahamitiska religionerna. Vi ska också lära oss att förstå hur religionerna kan påverka människors vardagsliv.

Hur?

Vi tar utgångspunkt i SOS religion. Till det kommer filmklipp, lektionsgenomgångar och några ytterligare artiklar från So-rummet.

Vi arbetar både individuellt och i grupper. Vi varierar läsning, filmer, genomgångar och grupparbeten.

Vad?

-Centrala tankegångar i religionerna.

-Traditioner och religösa uttryck.

-Det indiska samhället och hur det påverkas av kastsystemet.

-Jämförelse med abrahamitska religioner. 

-Huvudriktningar inom religionerna.

-Begrepp kopplade till religonerna. 

 

 

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

Din förmåga att kunna beskriva/förklara samt kunna föra resonemang kring religionerna kommer att bedömas.

Bedömningen kommer att ske med skriftligt prov i hindusim och buddhism samt med inlämningsuppgift i etik och moral.

 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.

Huvuddragen i världsreligionernas historia.

Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.

Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdetik.

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållande­ vis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

Eleven kan söka infor­mation om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutveck­lade och väl underbyggda resonemang.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Religion
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback