Skolbanken Logo
Skolbanken

Teamplan Boken - Normer och värden - Ht20/Vt21

Tallmossens förskola, Partille · Senast uppdaterad: 15 februari 2022

2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att efterhand omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling i olika sammanhang.

MÅLFORMULERING - Vart ska vi?

Barnen ska få möjlighet att utveckla respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna,

STRATEGIER - Hur gör vi?

- Vi planerar att arbeta med Stopp min kropp - detta för att barnen ska utveckla en förståelse för allas lika värde och rättigheter. 

- Vi arbetar utefter likabehandlingsplanen - alla barnen behandlas lika utefter deras förutsättningar och behov. 

- Vi använder oss utav vilan för att läsa böcker som handlar om allas lika värde och om barnens rättigheter. Vi kommer blanda detta med filmer från UR inom samma ämne. Ämnet diskuteras med barnen.

 - Vi är närvarande i barnens lek för att stötta dem i deras konflikthantering.

 

RESULTAT - Hur blev det?

- Vi ser att arbetet med att diskutera allas olikheter har blivit bättre. Vi försöker hela tiden diskutera barnens respekt gentemot varandra och människors lika värde. Vi har inte arbete med stopp min kropp men det är något vi vill ta tag i antingen nästa termin eller påbörja det redan nu. Vi försöker ha likabehandlingsplanen levande i arbetslaget och diskutera den bland barnen. Vi upplever att konflikthanteringen emellan barnen har blivit till det positiva med hjälp av tydliga strukturer och rutiner samt samtal om hur vi behandlar varandra. 

ANALYS - Var är vi?

Vi har kommit långt i arbetet med att undvika större konflikter i olika situationer. Barnen har blivit mer medvetna om att stärka varandras olikheter. Barngruppen har också blivit mer harmonisk. Vi vill nu fortsätta att arbeta kontinuerligt med likabehandlingsplanen och vår demokratiska värdegrund, att olika är bra och att alla är lika mycket värda. Vi vill fortsätta med temat naturvetenskap nästa termin där normer och värden kommer bli en naturlig del i temat. Vi vill ifrågasätta barnens tänkande om tex traditionella könsroller, hur vi bemöter varandra, respekt mot våra medmänniskor och utmana barnens egna funderingar. Vi vill arbeta vidare med barnens kunskap om det. 

Vad har varit särskilt framgångsrikt?  Vad har vi lyckats bra med?  

Vi har blivit bättre på att vara delaktiga i leken för att stötta barnen i deras samspel och därigenom undvika konflikter.

Vad är orsaken till att vi lyckats bra med detta?

Vi har utvecklat vårat arbete med att skapa konstellationer som ger barnen möjligheter att dels skapa nya relationer, men också möjlighet till mer självbestämmande i den fria leken.

Vad har vi lyckats mindre bra med?  Vad är orsaken till detta? 

Vi har jobbat med, och lyft, allas lika värde. Något vi dock kan utveckla och arbeta mer med, dels genom planerade aktiviteter men även genom att få in det i den dagliga leken. Vi skulle även kunna använda vilan bättre som ett tillfälle att arbeta med normer och värden.
 

Vilken utveckling ser vi hos barnen i riktning mot målet?  Hur märks det?  Ge konkreta exempel? 

Är vi på rätt väg? 
Barnen har blivit mer medvetna om att stärka varandras olikheter. Barngruppen har också blivit mer harmonisk.

Vad ska vi bevara?  Vad behöver vi förändra, lägga till, ta bort eller förbättra så att det kommer barnen till godo och gynnar deras utveckling och lärande i relation till målet?  

Vi vill nu fortsätta att arbeta kontinuerligt med likabehandlingsplanen och vår demokratiska värdegrund, att olika är bra och att alla är lika mycket värda. Vi vill fortsätta med temat naturvetenskap nästa termin där normer och värden kommer bli en naturlig del i temat. Vi vill ifrågasätta barnens tänkande om tex traditionella könsroller, hur vi bemöter varandra, respekt mot våra medmänniskor och utmana barnens egna funderingar. Vi vill arbeta vidare med barnens kunskap om det. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback