👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och Rätt

Skapad 2021-01-17 14:59 i Kulltorpskolan Kristianstad
Grundskola 5 – 0 Samhällskunskap
Vad är rätt och fel? Vem bestämmer det? Vad är ett brott? Vem bestämmer det?

Innehåll

Lag och rätt ett tema i samhällskunskap

Efter avslutat arbetsområde ska du kunna förklara och argumentera kring varför vi har behov av lagstiftning. Ge exempel och förklara innebörden av några brott, t.ex: snatteri, fyndförseelse, häleri, olaga hot och misshandel. Berätta kortfattat vad som händer när ett brott har begåtts samt vad som händer när barn begår brott. förklara vilka de fyra grundlagarna är och hur man kan ändra en grundlag. Berätta om "Allemansrätten"

Bedömning: Du ska genom muntliga diskussioner och skriftliga förhör visa att du har fått kunskaper i hur den rättsliga strukturen i samhället är uppbyggd och fungerar.

Vi diskuterar:

RÄTT OCH FEL

Vi lär oss vad som är rätt och och fel av våra föräldrar och andra människor vi är tillsammans med. Att veta vad som är rätt och fel skyddar oss från att göra sådant som är farligt för oss själva eller andra. Det hjälper oss också att leva tillsammans med andra. Känslan för vad som är rätt och fel brukar vi kalla samvete

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
    Sh
  • Centralt innehåll
  • Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.
    Sh  4-6