👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografiska handelsmönster

Skapad 2021-01-17 22:29 i Klaraskolan Halmstad
Grundskola 7 – 9 Geografi
I det här området tittar vi närmare på Handelsmönster i världen och tar reda på vad infrastruktur, multinationella företag är. Hur fungerar allt tillsammans?

Innehåll

Centralt innehåll 

  • Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

  • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Vi kommer jobba med läromedlet Digilär under kursen där ni kan läsa texter och jobba med instuderingsfrågor och begrepp. Vi kommer ha genomgångar, diskussioner och titta på film och använda Studi för att nå målen. 

Med tanke på att vi nu har distansundervisning kommer jag lägga detaljerad planering i Teams för varje lektion.

Tidsperiod  

Vi planerar jobba med arbetsområdet i ca två veckor.

Examination 

Vi jobbar med arbetsuppgifter som ligger till grund för bedömning men hur vi ska examinera med slutuppgift bestämmer vi i klassen tillsammans. 

Matriser

Ge
Geografiska handelsmönster

Förklaring lärmatris

Denna lärmatris syfte är att visa vilka kunskaper du visat mig under lektionstid eller på examination av något slag. Detta kan ske genom att du diskuterar och debatterar under lektionstid. Om du märker att jag klickat i F-nivå på något kunskapskrav så bör du se till att visa om du har dessa kunskaper, gärna då under lektionstid. Om du ser att jag fyllt i matrisen på ett kunskapskrav med pilar så betyder det att du är nära att uppfylla kraven för att nå en högre nivå, här behöver du komplettera på något sätt för att komma upp till nästa nivå.
E
-->
C
-->
A
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Geografiska mönster för varor och tjänster
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Undersöka omvärlden, metoder och teorier, geografiska källor
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
På väg mot... Uppfyller nästan kraven för...
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.