Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F

Mod

Solskiftesskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 18 januari 2021

Vad är mod? Det kan vara olika saker för olika personer. Mod kan vara att hålla i en fågelspindel, hoppa från en hög höjd, dyka eller bjuda ut någon på en dejt. Under de kommande tre veckorna ska vi fördjupa oss i vad mod är för er och vad mod kan vara för andra. Vi ska läsa olika noveller som berör temat på olika sätt och ha tre textsamtal.

Förväntat resultat

 

  • Du ska ha reflekterat kring vad mod är för dig.

  • Du ska känna till vad som är särskilt med en novell i jämförelse med andra texttyper.

  • Du ska ha läst flera olika noveller.

  • Du ska känna till hur en berättande text är uppbyggd.

 



Undervisning

 

Vi kommer att prata om hur en berättande text är uppbyggd, vad som är särskilt med en novell och vi kommer att att läsa flera olika noveller på temat Mod, både tillsammans och enskilt. Du kommer att ha läsläxa varje vecka. Varje vecka kommer du också att ha ett textsamtal i din lilla samtalsgrupp om den novell ni läst som läxa. Det material vi kommer att använda är läroboken Spegla språket 8 (kapitel 1), samt ett urval av noveller på temat Mod.



Redovisning och bedömning

 

Det som bedöms under detta arbetsområde är:

 

  • Din förmåga att läsa och förstå innehållet i det du läst, samt kunna återberätta och referera till det lästa under textsamtal.

  • Din förmåga att samtala om olika givna ämnen på temat Mod. Detta kommer att examineras i form av textsamtal.



Centralt innehåll från kursplan

Läsa och skriva

  • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Tala, lyssna och samtala

  • Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Kunskapskrav för att nå godkänt

Läsa 

  • Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag. 

  • Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse. 

  • Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

 

Presentera och samtala

 

  • Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.


Läroplanskopplingar

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Textsamtal: Mod

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback