Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Litteraturhistoria - Medeltiden, Renässansen & Upplysningen

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 18 januari 2021

Detta arbetsområde kommer vi att inleda digitalt i och med beslutet om fjärrundervisning. Vi kommer att jobba med detta från vecka 2 och fram till sportlovet.

Under detta arbetsområde kommer vi att grotta ner oss i litteraturens historia. Vi tar vid där vi slutade i åk 7, Antiken, och fortsätter med Medeltiden, Renässansen och sedan Upplysningen.

Medeltiden och Renässansen kommer att vara i fokus under vecka 2 och 3. Där kommer jag att gå igenom det viktigaste under epokerna genom digitala genomgångar i Google Meet. Därefter kommer eleverna att få uppgifter i Studi.se samt NE för att samla på sig fakta och kunskaper kring båda dessa epoker. Vi kommer även att gå igenom de mest kända författarna och litterära verken för respektive epok. Under vecka 4 och 5 kommer vi sedan att göra ett fördjupande arbete där eleverna jämför de två olika epokerna. Hur detta läggs upp avgör jag vad som blir bäst utifrån om undervisningen blir fortsatt digital, eller om vi får "tillbaka" eleverna hit till skolan. 

Vecka 6 och 7 kommer vi att arbeta med Upplysningen på liknande sätt som vi har närmat oss Medeltiden och Renässansen. Arbetet med den epoken avslutas med individuellt prov. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Fördjupningsuppgift litteraturhistoria
Fördjupningsuppgift litteraturhistoria
Fördjupningsuppgift litteraturhistoria

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback