I Sverige har läsförståelsen sjunkit drastiskt under senare år. För att göra något åt rådande situation så tog man fram arbetsmetoden Läslyftet som syftar till att hjälpa barnen förstå hur man tar sig an en text och hur man förstår sig på dess innehåll. Vipekärrs förskola har arbetat med denna metod under ett antal år, och nu lyfter vi fram den igen genom att den ligger som grund för de kompetensutvecklande reflektionsgrupper vi i personalen deltar i under vårterminen.
I Lpfö 18 står det att barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring.
Förskolan ska även samarbeta med hemmen för att ge barnen möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar. Förskolan ska tydliggöra för barnen och barnens vårdnadshavare vilka mål utbildningen har. Detta är en förutsättning för deras möjlighet till inflytande och förståelse för förskolans uppdrag. Det är viktigt att alla som ingår i arbetslaget har förmåga att förstå och samspela med barnen och att skapa tillitsfulla relationer med hemmen, så att förskoletiden blir positiv för barnen.
Vi vill stimulera barnens förmåga att ta till sig innehåll i olika slags texter så att de på ett lättare sätt kan ta till sig den kunskap de behöver för att nå sina mål längre fram i livet. För att öka samarbetet med vårdnadshavarna vill vi uppmuntra läsningen även i hemmiljön genom att de förbereder barnen genom att läsa den bok de önskar ta med sig till förskolan. Det är viktigt att vi vuxna hjälps åt att vara ett stöd i att finna ett intresse kring läsning och böcker i stort så att barn får möjlighet att så småningom via läsning kunna förstå värdet av att bredda sin värld och sin syn på bland annat andra människors livssituationer och andra kulturer.
Mestadels onsdagar och torsdagar ska vi använda en del av tiden innan lunch till att ägna oss åt läslyftet. "Min favoritbok" kommer vi att ge plats åt i våra samlingar tills alla barn hunnit med att göra sin presentation.
Alla pedagoger på avdelningen är likvärdigt ansvariga för att genomföra denna planering. Två pedagoger är inne på förmiddagarna det gäller för att hjälpas åt kring läslyftet, medan en pedagog är ute med resterande delen av gruppen på gården tillsammans med en resursperson.