Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Palmbladsskolan. Alex Dogboy. Åk 6, svenska

Skapad 2021-01-21 13:14 i Palmbladsskolan Uppsala
Grundskola 4 – 6 Svenska
Vi ska under en period läsa boken "Alex Dogboy". Vi läser i helklass, enskilt hemma och i klassrummet och i mindre grupper. Vi jobbar med frågor under läsningens gång.

Innehåll

Syfte

Syftet är att läsa Alex Dogboy, bli bättre på att läsa (till exempel genom att träna på lässtrategier), att diskutera och skriva om det du har läst samt lära dig mer om skönlitteratur.

 

Material, innehåll och uppgifter

Alex Dogboy och ditt lilla skrivblock är det material du behöver.

Under läsningens gång arbetar vi med läsförståelse, både muntligt och skriftligt.

Till varje vecka får du en ny läsläxa som du ska göra hemma så att du är förberedd till lektionen (se lässchemat här nedan).

 

Bedömning

Din förmåga att läsa, tolka budskap och koppla till dina egna erfarenheter samt att diskutera det lästa kommer att bedömas genom att du skriver i din skrivbok och diskuterar med klasskompisar.

 

Lässchema

Här är lässchemat. Om du är frånvarande på lektionen är det viktigt att du själv tar reda på vad du ska ha läst och till när du ska ha läst det!

 

Vecka 4: uppstart på lektionen, vi läser kap 1. Läxa till 5/2 är att läsa kap 2-5.

Vecka 5: Läxa till 12/2 är att läsa kap 6-10.

Vecka 6: Läxa till 19/2 är att läsa kap 11-15.

Vecka 7: Läxa till 5/3 är att läsa kap 16-20.

Vecka 8: sportlov

Vecka 9: Läxa till 12/3 är att läsa kap 21-25.

Vecka 10: Läxa till 19/3 är att läsa kap 26-30.

Vecka 11: Läxa till 26/3 är att läsa kap 31-34. Avslutande uppgift på lektionen vecka 12.

 

Om boken

Alex överges tidigt av sina föräldrar och vantrivs hos sin moster. Alex rymmer, men livet på gatan i Tegucigualpa visar sig vara farligare än han trott och det är svårt att hitta mat. Ett tag bor Alex på en soptipp och samlar plastpåsar, där hittar han en skadad hundvalp som han tar hand om. Så får han sitt nya namn: Dogboy. 


Boken är baserad på en verklig pojke och det som hänt honom eller andra gatubarn som Monica Zak har träffat under sina resor i Centralamerika.

Matriser

Sv
Kunskapkrav svenska åk 4-6

F (insats krävs)
E
C
A
Läsförståelse
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.
Budskap & upplevelse
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
Skrivregler
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med relativt god säkerhet.
I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med god säkerhet.
Sammanställningar
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord- och begrepp.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
Samtala
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.
Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl.
Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: