Skolbanken Logo
Skolbanken

Vara rädd om miljön

Förskolan Hallbacken, Umeå · Senast uppdaterad: 22 januari 2021

Lärande för hållbarutveckling ur ett ekologiskt perspektiv med hjälp av Sopsamlarmonster.

Detta läsår kommer vi fokusera på Lärande för Hållbar Utveckling. Vi har terminen som varit jobbat utifrån ett socialt perspektiv med temat Vara rädd om varandra. Denna termin kommer vi fokusera på ett ekologiskt perspektiv med temat Vara rädd om miljön.

 

Det står i Läroplanen för förskolan (Skolverket 2018) att utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Det står även att förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra samt hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. Dessa mål kommer vi fokusera på denna termin med detta tema. Vi arbetar främst i projektgrupperna med detta men det kommer genomsyra hela verksamheten. I uppstarten av del två i detta tema kommer vi jobba med sopsamlarmonstrena som är ett material framtaget för förskolan. Alla olika slags sopor har ett eget monster till exempel Prassel, Metalica, Kompostina etc. Vidare kommer vi arbeta på olika sätt utifrån barnens olika behov, erfarenheter och intressen. Det kommer bli lekar, praktisk sopsortering och sagor i ämnet etc. Vi kommer också fokusera på de Globala målen. 


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback