Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

RELREL01

VO19 Moment 1: Etik och moral

Bessemerskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 17 september 2021

Är det rätt eller fel att stjäla? Vad är egentligen en dygd? Det är några av de frågor vi kommer att arbeta med i det första momentet Etik och moral.

Moment: Etik och moral

Tid: v34-36

Examination: Fre 36, Skriftligt prov 

Lektionsplanering moment 1 elever VO

V34. Lektion 1

1.      Intro.

2.      Genomgång ppt, Etiska teorierna slide 1-8.

3.      Övning etiska teorier

 

V34. Lektion 2

Övning etiska teorier

V34. Lektion 3

Genomgång ppt, Dygdetik slide 9-13

Quiz etik.

 

V35. Lektion 4

Uppgift: Dödssynderna

 

V35. Lektion 5

Uppgift: Jehovas vittnen

Se klipp: Nej till blod.

 

V35 Lektion 6

Genomgång svar Jehovas vittnen

Genomgång checklista

Repetera begrepp, quiz, övingar

 

V36 Lektion 7
Se avsnitt Syrror

 

V36 Lektion 8

Repetera begrepp, quiz, övingar

 

V36 Lektion 9

Prov

 

 

 

 

 

Vecka

Moment

34

Intro

34-36

Etik och moral

37-39

Kännetecken

40-42

Identitet

45-46, 2

Religion och vetenskap

3

Rester

 

Examensmål:

VO Religion:

Arbetet utgår från en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet och välbefinnande. Utbildningen ska därför utveckla elevernas kunskaper om människan i olika åldrar ur biologiska, psykologiska, sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning

Utbildningen ska därför leda till att eleverna utvecklar en helhetssyn på människan och förståelse av livsstilens betydelse för hälsan.

Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt, kommunicera med respekt för individens integritet och ge människor möjlighet till delaktighet och inflytande. Eleverna ska också utveckla förståelse för människors olika behov och förutsättningar. Dessutom ska eleverna utveckla en förmåga att diskutera och ta ställning i etiska frågor som rör yrkesutövningen och att följa den etik som råder inom yrkesområdet.


Läroplanskopplingar

Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.

Analys av argument i etiska frågor med utgångspunkt i kristendomen, övriga världsreligioner, livsåskådningar och elevernas egna ställningstaganden.

Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.

Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.

Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Frågor Dygdetik. E-nivå
Prov Etik och moral

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback