Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tal vt-21

Skapad 2021-01-25 08:06 i Byskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 4 – 6 Matematik
Vi jobbar med grundläggande räkning, främst division, och att "prata matte".

Innehåll

I det här arbetsområdet lär du dig att räkna kort division med rest och minnessiffror. Vi repeterar de fyra räknesätten, räknar huvudräkning och tittar på hur negativa tal fungerar.

Genomförande

Du kommer att arbeta med rutinuppgifter i Borgen 5b och i häften. Vi kommer ha genomgångar tillsammans och prata kring talen. I grupp kommer du få sätta ord på hur du tänker när du räknar huvuvdräkning, bla genom concept cartoons. Du kommer också spela spel och göra uppgifter på bingel.

Elevinflytande

I det här arbetsområdet följer du arbetsgången i matteboken, men självklart får du komma med idéer och synpunkter på arbetssätt!

Bedömning

Dina kunskaper kommer bedömas i ditt deltagande i gruppdiskussioner och i en skriftlig diagnos.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
  Ma
 • föra och följa matematiska resonemang, och
  Ma
 • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
  Ma
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ma  E 6
 • Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.
  Ma  E 6
 • I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.
  Ma  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: