Skolbanken Logo
Skolbanken

Barnkonventionen

Villervallans förskola, Nordanstig · Senast uppdaterad: 22 mars 2021

Vi jobbar med kompisböckerna baserade på barnkonventionen på projekttiden vi har på onsdagar. Detta arbete grundar sig i vårat prioriterat mål om hållbar utveckling - social utveckling.

20/1-20

Vi samlar oss på blå mattan. En personal läser sagan och vi tittar på bilderna via kanonen och Polyglutt. Efteråt pratar vi om berättelsen och pratar om hur våra rutiner ser ut på Villervallan och vart barnen kan kan titta vad som händer under dagen ( vår tavla).  Vi pratar om titeln Känna trygghet. Vad kan det betyda? Vi sätter oss sedan i ateljén och funderar vad trygghet är för var och en. Trygghetshjärta - barnen ska få rita och skriva vad de tycker är trygghet.. 

 

27/1-21

Vi fortsätter att jobba med sagan en gång till. Efteråt pratar vi om trygghet och vad trygghet är för barnen. För att utmana barnens tänkande så planerar vi att använda oss av en "Igelkott" ( som är ett gosedjur). Vi pratar om vad trygghet är för igelkotten ,vad behöver den för att må bra och sedan relatera det till vad trygghet kan vara för oss.

3/2-21

Vi läser boken Lika värde och delar oss i två grupper vi funderar tillsammans vad Lika värde betyder. Igelkotten kommer och hälsar på och har ett pussel med sig, barnen får en varsin bit pussel, vi lägger det tillsammans ,en bit saknas!  Vad händer när en bit saknas? Igelkotten kommer med den sista biten. Varje bit är viktig för att det ska bli ett pussel. Precis som varje barn är viktig för att det ska vara just deras grupp. "Pusselbiten" barnen får måla sitt självporträtt i pusselbiten som vi sedan ska sätta ihop. Det blir konkret och tydligt att alla bitar behövs för att det ska bli ett helt pussel. Vi - tillsammans! 

10/2-21

Vi fortsätter att jobba med sagan Lika värde, börjar att prata om vad vi gjorde förra gången, sedan läser v boken. Sedan ska de barn som inte har gjort sitt självporträtt på en pusselbit göra de. De barn som vill kan klä ut sig med peruker, hattar, glasögon m.m och vi kollar i spegeln, tar en bild, kanske några vill ta en gruppbild tillsammans. Hur ser vi ut? Händer de något med oss inuti när vi ändrar utsidan? 

17/3-21

Vi tittar på bokomslaget tillsammans och funderar på vad bilden visar och vad titeln Säga sitt betyder. Vi läser boken och ställer frågor och reflekterar tillsammans över

Får du vara med och bestämma ibland? Om vad?

Hur vet ni att de vuxna lyssnar på er?

Vad tror ni att barn tycker lika och olika om?

Svara genom ett instrument

Att få kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer är ett sätt att få uttrycka sig på sitt eget sätt. Ett kan vara att uttrycka sig genom musik eller takt och ton. Vi sitter i en ring och var och en får ett påstående och svara med ett instrument istället för ord.

Hur kan det låta när du är arg?

Hur låter när du känner dig glad?

Vi avslutar med att barnen får rita sin drömförskola om de fick bestämma . 

 

24/3-21

Vi lyssnar på kompisboken Säga sitt en gång till.

Vi bestämmer två lekar som barnen får rösta om vilken dom vill leka.  Vi röstar i ett enskilt rum så att barnen inte påverkas av varandra. Vi räknar rösterna och leker leken som fick flest röster.

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback