Skolbanken Logo
Skolbanken

Barnkonventionen

Villervallans förskola, Nordanstig · Senast uppdaterad: 15 mars 2021

Vi jobbar med kompisböckerna baserade på barnkonventionen på projekttiden vi har på tisdagar. Detta arbete grundar sig i vårat prioriterat mål om hållbar utveckling ~ social utveckling.

19/1-21

Vi samlar oss på blå mattan. En personal läser sagan och vi tittar på bilderna via kanonen och Polyglutt. Efteråt pratar vi om berättelsen och kan ju komma in på hur dagen ser ut hos oss och våra bilder.... Sen kan vi också prata om vad som är trygghet för oss. Sen sätter vi oss i ateljén och målar målarbilden "Känna trygghet" och kan även fortsätta samtalet där och även prata om bilden.

Vi fortsätter att jobba med sagan en gång till och lyssnar och tittar. Efteråt pratar vi om trygghet och vad trygghet är för barnen. För att utmana barnen i deras tänkande så planerar vi att använda oss av en "Igelkott" (som är ett gosedjur). Vi pratar om vad trygghet kan vara för Igelkotten och sedan relatera det till vad trygghet kan vara för oss.

26/1-21

Vi läser boken igen och diskuterat om vad trygghet kan vara. När vi läst klart tar vi fram gosedjuret Igelkott och pratar om hur Igelkott kan känna sig trygg. Vi skriver upp dessa förslag på ett papper som vi satt dit en bild på Igelkott och skapar en mindmap som vi satt upp på avdelningen.

Nästa projekttillfälle börjar vi med en ny bok som heter ”Lika värde”. Vi samlas och lyssnar på sagan och samtalar om den. Sedan gör vi handavtryck på en ”pusselbit”. Dessa bitar kommer vi sedan att sätta upp på väggen för att synliggöra ”vi tillsammans”.

9/2-21

Vi läser boken "Lika värde" med hjälp av kanonen. Vi pratar om att vara lika men samtidigt olika och att vi är lika mycket värda.

Vi tar fram lite saker att klä ut sig i om barnen vill. Vi pratar om hur vi ser ut och tar bilder med i-paden på de som vill och tittar på tillsammans.

16/3-21

Vi läser boken "Säga sitt" Vi pratar om vad som händer i boken och diskuterar utifrån givna frågor som finns. "Får du vara med och bestämma?, Hur gör man när alla ska bestämma tillsammans?, Kan man alltid få sin vilja igenom?, Hur kan vi göra för att alla ska få säga sitt?

Kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer är ett sätt att få uttrycka sig på sitt eget sätt. Ett kan vara att uttrycka sig genom musik eller takt eller ton.

Vi provar att använda en maracas, barnen får svara på ex hur kan det låta när du är arg? Blir uttrycket mjukt, svagt, hårt, högt kort eller lågt? Barnen deltar utan att något svar är rätt eller fel.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback