Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

9

Atomer, joner och kemiska reaktioner ht 23

Ljungsbro skola 7-9, Linköping · Senast uppdaterad: 27 september 2023

Under terminen arbetar vi med Atomer, joner, periodiska systemet Vi lär oss hur periodiska systemet är uppbyggt och hur atomer ser ut. Metaller är en stor grupp av de grundämnen vi har och dem tittar vi lite extra på.

I detta arbetsområde ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att:

  • Använda kunskaper i kemi för att granska information och ta ställning i frågor som rör vardagen och samhället i stort.

  • Att förstå de kemiska begreppen och modellerna kring atomernas uppbyggnad

  • Att genomföra laborationer

Vad vi ska lära oss om.

  • Partikelmodell för atomernas byggnad

  • Kemiska föreningar av molekyl- jon. och metallbindning

  • Gruppering av atomslag i det periodiska systemet

  • Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö och människors livsvillkor

  • Metallers egenskaper
  • Metaller- hur det framställs i korthet.
  • Några metallers användningsområden i samhället och vardagen.
  • Vikten av återvinning för att minska på energiåtgång och resurser.

Undervisning:

För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här arbetar vi med genomgångar, laborationer och diskussioner. Vi kommer att titta på filmer och du kommer att få arbetsblad och frågor till texten i boken.

 

I kemiboken arbetar vi med sidorna 146-165, men tar även hjälp av (binogi)filmer och genomgång och diskussioner.

 

Fördjupning finns på s 178-179

 

Uppgifter/ frågor att jobba med finns på s 151, s 155, s 161, s 165, s 186

 

Bedömning: Under arbetsområdet kommer Karin att bedöma din förmåga att diskutera, resonera och dra slutsatser av den kunskap du fått, din förmåga att laborera samt hur du dokumenterar dina laborationer i rapporter med bland annat resultat och slutsatser.

 

Arbetsområdet kommer att avslutas med ett provtillfälle.

 

Viktiga begrepp

elementarpartikel,

proton,

neutron,

elektron,

valenselektron

atomnummer,

masstal,

isotop

periodiskt system,

period,

grupp,

alkalimetall,

halogen,

ädelgas,

ädelgasstruktur

jon

jonbindning

metall

malm

legering

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller. Grundämnen, molekyl- och jonföreningar samt hur ämnen omvandlas genom kemiska reaktioner. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Separations- och analysmetoder, till exempel filtrering, fällning, pH-mätning och identifikation av ämnen.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.

Några produkters livscykler och påverkan på miljön.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De kemiska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör kemi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar grundläggande kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Matriser i planeringen
Ljungsbro skola kemimatris LGR22
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback