Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Matematik

·

Årskurs:

2

Programmering

Brunnbyskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

Nu ska du få lära dig mer om teknik och matematik. Vi ska lära oss grunderna i programmering.

Vi kommer under vårterminen i år 3 samt höstterminen i år 3 på tekniklektionerna fokusera på att lära oss grundprogrammering. 

Mål:

  • Att lösa matematiska problem.
  • Identifiera och analysera tekniska lösningar. 
  • Ha kunskap om teknikens utveckling. 
  • Förstå begrepp som kod, bugg, loop, algoritm, mönster, robot.
  • Få kunskap om analog och digital programmering. 

(se kopplingar till läroplanen).

Undervisning: 

Du kommer få undervisning via genomgångar. Vi kommer titta på serien programmera mera på ur.se.  Du kommer få testa på analog och digital programmering. Den analoga programmeringen kommer ske med hjälp av våra kroppar och bildstöd för att lägga koder. Vi kommer även arbeta med Bee-Boots. Vi kommer testa digital programmering i olika appar och träna på att lägga enklare koder på hemsidan code.org. 

Bedömning:

Bedömning sker på ditt deltagande på lektionerna. Jag kommer även bedöma de arbetsuppgifter som du gör med analog samt digital programmering.  


Läroplanskopplingar

förmåga att välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik och värdera valda strategier,

förmåga att föra och följa matematiska resonemang, och

förmåga att använda matematikens uttrycksformer för att samtala om och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

förmåga att reflektera över olika val av tekniska lösningar, deras konsekvenser för individen, samhället och miljön samt hur tekniken har förändrats över tid,

kunskaper om tekniska lösningar och hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion, och

förmåga att genomföra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.

Metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning, överslagsräkning och skriftlig beräkning. Användning av digitala verktyg vid beräkningar.

Entydiga stegvisa instruktioner och hur de konstrueras, beskrivs och följs som grund för programmering. Hur symboler används vid stegvisa instruktioner.

Några föremål och något tekniskt system i elevernas vardag, hur de är anpassade efter människans behov samt hur de har förändrats över tid.

Hur några föremål i elevernas vardag används och fungerar. Enkla mekanismer, till exempel i verktyg och leksaker av olika slag. Begrepp som används i samband med detta.

Styrning av föremål med programmering.

Eleven visar grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och använder dem med tillfredsställande säkerhet. Eleven ger även exempel på hur några begrepp relaterar till varandra. Eleven visar grundläggande kunskaper om naturliga tal och beskriver tals inbördes relation samt delar upp tal. Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform och delar upp helheter i delar samt jämför och namnger delarna som enkla bråk. Eleven använder och beskriver geometriska mönster och mönster i talföljder. Dessutom använder eleven grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer. Eleven använder och ger exempel på enkla proportionella samband.

Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredsställande säkerhet. Eleven använder huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten. Vid addition och subtraktion väljer och använder eleven skriftliga räknemetoder med tillfredsställande säkerhet. Eleven hanterar enkla matematiska likheter och använder då likhetstecknet på ett fungerande sätt. Eleven avbildar och, utifrån instruktioner, konstruerar enkla geometriska objekt. Eleven gör enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter. Vid olika undersökningar avläser och skapar eleven enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

Eleven löser enkla problem genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet.

Matriser i planeringen
Matris låg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback