V. 4
Vad har vi gjort?
Projekt:
Vi har utforskat snön, tagit in snö och målat på den och observerat när den smällt. Barnen har känt på snön ute och känt hur den är kall och smälter i handen. De vill också gärna smaka.
Barnen reflekterar över att snön skulle smälta inne, den gör det för att det är varmt
På vår vintermålning har vi målat snöflingor.
Vad har intresserat barnen?
Kylan, att snön blir till vatten, vintermålningen har blivit ett större intresse efter att vintern har kommit igång ordentligt.
Vilket lärande ser vi?
Vi ser en förståelse för vattnets kretslopp och olika former.
Läroplan:
Hur går vi vidare?
Snö smälter:
Vi fortsätter med att måla på snö inne och se när den smälter, sedan tar vi även in ren snö för att smälta och filtrera. - Vad finns i snön?
Frysa is:
Vi fyller handskar med
-färgat vatten (för att smälta och måla med)
- rent vatten med föremål i (för att få ut sakerna med olika metoder salt, värme etc)
- rent vatten med lera (för att se mönster) och fryser utomhus
Fråga - Vad händer med vattnet ute?
Ånga:Koka vatten och kolla på ångan på olika sätt, andas på speglar och undersöka vattenångan i luften.
V 5:
Vi arbetar inomhus med den frysta isen
Språk:
Vi arbetat med tecken TAKK, vi startade med färger samt en del måltidstecken. Klappat stavelser på samlingen, vi har arbetat med skriftspråk i form av barnens namnskyltar samlingen, vilka är här och vilka är hemma samt barnens begynnelsebokstav, vi har skapat alfabetsböcker till ateljemiljön, tagit in ett alfabetsbingo.
(Nyckelpigor sover
Rita hur sover nyckelpigan?
Arbetsmetod
Skapa i snö, ex nyckelpigor)
V.5
Vad har vi gjort?
Refl:
Vad kan vi göra med snön? "vi kan måla", ville ha vatten, "jag målar regnbåge" snön började smälta till vatten som man kunde måla med (inget vatten tillfördes), barnen ville göra nyckelpigsprickar i snön, de använde fingrarna, Var är färgen? Barnen: jag vet inte, det är svart, pratar om snö som smälter till vatten. Frågeställning: vart tog färgen vägen?
Is: "titta det är varmt, det droppar vatten" det smälter för att det är varmt, handen är varm men blir kall av isen. Pratar om att det är tungt. Isen passade inte i burken, den va för stor, den smälter och blir mindre sen går det bättre.
Refl:
Isen smälter och blir mindre, försvinner, experimenterar med att smälta, tillförde varmt vatten, intresse för färgen (snön bytte färg)
Refl:
fråga; vatten eller färg? En ville ha vatten, resten färg. Delade isen för att alla skulle få (svårt att dela med sig av en), smakade på isen, snurrade isen i vattnet, isen borta, dopar handen i vattnet, jag känner, det är kallt. Inspireras av varandras reflektioner och lär sig av varandra. Fascinerades av hur vi krossade den stora klumpen på golvet " kolla många". Efter aktivitet ritade en del barn nyckelpigor på eget bevåg. Nyckelpigs intresset är fortfarande kvar.
Vad har intresserat barnen?
Isen/snön smälter, kyla, värme, förändring i färg, storlek, (nyckelpigor sover, skelett), vattenångan ur munnen vid kyla
Vilket lärande ser vi?
Förståelse för kallt/varmt, varför snö/is smälter, färg förändras när man blandar,
Läroplan:
Hur går vi vidare?
Smälta is inomhus:
En stor gemensam is med saker i att ta fram med olika metoder
Smälta med vattenånga
Smälta inomhus:
Flera egna isar med saker i att få fram med olika metoder
Material: Salt, sand, varmt/ kallt vatten. Sand först och sen gå vidare
Smälta snö/is utomhus
Med varmt vatten/salt/ sand
Snö smälter
Frysa is
Ånga
Nyckelpigor sover