👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Var är vi? Observationer/dokumentationer av barnens intressen, utforskande, processer, fokus här och nu. Varje dag erbjuder vi utevistelse! Just nu har barnen på avdelningen framförallt lekt ute på lilla gården, men även ibland på stora gården - där det finns andra leksaker, miljöer och äldre barn att leka med.
På lilla gården finns möjlighet till sandlådelek med bland annat hinkar, spadar, formar och fordon - bland annat för att prova volym, vikt och vad som är möjligt att skapa av fuktig sand/torr sand. Det finns även gungor - för att exempelvis träna kraft och rörelse i kroppen. Rutschkana - för att till exempel uppleva fart och friktion på olika sätt. Balansgång, exempelvis på sargen runt sandlådan - för att uppleva och träna balans. I klätterställningen finns ett litet lekhus, där det ofta uppstår fantasilek som till exempel en kiosk som säljer allt från glass, till mackor till stenar. På lilla gården finns också cyklar, bobby-cars och dockvagn - för att få använda grovmotoriken och kroppen där det finns utrymme till att rulla eller förflytta sig själv/andra saker. |
Vart ska vi? Reflektion/analys på “var är vi?” Framöver kommer vi lägga en dag i veckan på en mer annorlunda utevistelse än vad vi kanske har till vardags. Det kan innebära promenader till skogen, hästarna, lekplatsen eller bara en promenad. Det kan också innebära en annan del av skolgården som vi inte sett lika mycket eller att vi erbjuder annat material som inte vanligtvis finns utomhus. Barnen ges möjlighet att utveckla sin självständighet, sin förmåga att samspela med andra, sin motorik och sin nyfikenhet/upptäckarlust i olika utomhusmiljöer. Barnen får använda sina förmågor för att erövra nya färdigheter tillsammans med andra barn/pedagoger och får upplevelser av hur olika årstider och väder påverkar utomhusmiljön. Barnen ska också få möjlighet att leka med leksaker/redskap, i sandlådan med olika material, undersöka naturen, hantera naturmaterial, upptäcka småkryp, fåglar/djur, stora stenar, buskar, träd med mera.
|
Hur gör vi? Förändringar i verksamheten, behov och utmaningar, material, miljö, förhållningssätt. Varje dag får barnen möjlighet att vistas utomhus, ibland på förmiddagen och ibland på eftermiddagen. Barngruppen, årstiden och vädret bestämmer hur länge vi stannar ute, och vad vi gör/vart vi går. På våra promenader möter vi olika miljöer som skog och buskar att ta sig fram under och emellan, stora ytor som gräsmatta där det finns plats för spring på plan mark, backar att springa upp och ner i. I naturmiljön finns det massvis med grovmotoriska utmaningar. Så hur gör vi; på arbetslagsplaneringar får vi pedagoger möjlighet att planera vad som komma skall och då framförallt till vår specifika utedag. När det är dags att gå på promenad förbereder vi oss i god tid för att det ska bli en lugn och rolig upplevelse för barnen. Det är viktigt att vi pedagoger; - följer barnens egna lekar och deltar aktivt i dessa - bistår i konflikthantering och hjälper barnen att visa hänsyn och respekt för kompisar - planerar och leder ibland utomhusaktiviteter - riktar intresset och sätter ord på fysikaliska fenomen som exempelvis väderfenomen, årstidsförändringar, balans-kraft-rörelse, men även kretslopp samt djur- och naturföreteelser
|
Hur blev det? Reflektion, analys kring hur det vi gjort har gjort skillnad.
Vi kan se att barnen har varit väldigt intresserade av uteleken. Vi upplever att barnen ser hela världen när de leker ute. Vi erbjöd barnen olika aktiviteter både på lilla gården, på stora gården samt platser som inte tillhör förskolan, till ex skogen och att hälsa på hästarna.
Under denna terminen, både på grund av barnantalet, men framförallt barnens ålder, så har vi under terminen utvecklat utomhuspedagogiken framförallt på lilla gården, där barnen trivs, känns trygga och har sina favoritaktiviteter och leksaker. Några av barnen har också kunnat träna andra färdigheter, tack vare att Barnens trädgård finns i nära anslutning till lilla gården,där de kunde plantera, vattna växter, observera hur de växer upp och träna på växternas olika namn samt utveckla språket och kommunikation med andra barn och vuxna.
Vi upplever att det alltid är roligt för våra barn att vara ute, oavsett väder och utveckla sin motorik.
Vi har också observerat att det finns de barn i gruppen som är extra intresserade av naturen och djuren. Med de barn har vi erbjudit att till exempel observera insekter i insekt burkar samt i deras naturlig miljö, plockat blommor och pratade om deras färger samt dofter. Tack vare detta kunde barnen samla ny information och testa sina tankar och hypoteser i verkligheten.
Alla sådana autentiska situationer där barnen kunde delta, har vi sett främjade deras lärande och utveckling. Barnen kunde observera; på vilket sätt förändras årstiderna, de fick möjlighet till att utveckla smak, dofter, känslointryck och synintryck i olika utomhusaktiviteter. Detta gjorde de gärna och visade ett stort intresse för detta.
Utomhuspedagogiken utvecklade vi med hjälp av olika material till exempel genom böcker där vi visade barnen blommor, svampar och fåglar.
Vi upplever också att de äldsta barnen börjat använda mer ett avancerat språk för att beskriva utomhusmiljö, de kan benämna djur, träd samt blommor.
Vi har upptäckt att genom utevistelse minskade både stress och konflikter hos barnen. Genom att vara utomhus, leka och utforska har vi sett gett resultat i deras lekar inomhus där de kunnat fokusera lättare på det de valt att leka med. De barn som sover på förskolan sov också mycket bättre efter utelek.
Vi kommer att arbeta vidare för att skapa en verksamhet där utomhuspedagogik befinner sig i centrum.
|
Var är vi? Observationer/dokumentationer av barnens intressen, utforskande, processer, fokus här och nu.
|
Vart ska vi? Reflektion/analys på “var är vi?”
|
Hur gör vi? Förändringar i verksamheten, behov och utmaningar, material, miljö, förhållningssätt.
|
Hur blev det? Reflektion, analys kring hur det vi gjort har gjort skillnad.
|