Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Humlans Projektplanering 3 Vatten

Skapad 2021-01-29 09:30 i 182361 Förskolan Trädgården Stockholm Farsta
Förskola
Vi jobbar med vatten i vårt projekt, här nedan kan ni se vad vi har gjort, och hur vi kommer gå vidare. Nu tar vi tillvara på snön i vårt projekt.

Innehåll

Avstämningsplanering

 Vi utgår från dom läroplansmål som vi har kopplat tidigare till projektet

Vad har vi gjort så här långt och varför?

Barnen har fått tillverka egna båtar, vi började med att visa barnen en film från UR hur man gjorde. Denna film tittade vi på vid flera tillfällen. Vi skapade båtarna av mjölkkartonger. Dom målades i en färg som barnen själva valde, till båtarna gjorde vi segel. Det gjordes med hjälp av servetter och ett sugrör, det var lite klurigt för barnen att få in sugröret rätt. Med hjälp så gick det bra.

Innan vi skapade våra båtar fick barnen skapa sina egna hav. Vi arbetade med frågeställningen om vad vatten egentligen har för färg.

Blått eller ingen färg blev barnens svar. Att vattnet i havet och sjöar är blått men vatten man dricker är genomskinligt. Vi ska djupdyka och utforska denna fråga vid ett senare tillfälle.

Men nu valde vi färgen blå. Men finns det bara en blå färg/nyans? Hur blir nyanser till? dom upptäckte det när vi blandade att det vart ljusblått om man blandar lite blått och mycket vitt. Sen vart det mörkblått när vi blandade mycket blått med lite vitt.

Barnen fick blanda till sin egna nyans av blå genom att använda blått och vitt i olika mängder.

Vi kommer att sjösätta båtarna till våren, och vår tanke är att vi även ska bygga fler båtar i annat material. och då få in experiment med flyta och sjunka. Barnen båtar har barnen fått namnge.

Vi har jobbat med snön nu när den kom, så vi har tagit in snö på avdelningen för att se vad som hände, och  det smätte till vatten, smutsigt vatten. Ingen ville dricka det smutsiga vattnet. Vi frös in det, har blivit många bra reflektioner över detta

SNÖ-VATTEN

VATTEN- IS

IS-VATTEN igen

Vi har haft matematik i focus och mäta, vi har påbörjat med barnen att dom ska få pärla sin längd och mäta sina fötter på papper och sätta på golvet.

Vår miljö anpassas efter barnen, just nu så är det mycket material på hyllor och vi pedagoger tar aktivt fram det som barnen vill ha. Detta för att kunna säkerhetsställa vad dom har lekt med så vi kan rengöra material som har ändvänts. Vi har också ändrat lite för att frigöra flera ytor att vara på då vi är i mindre grupper med barnen. Hemvrån har vi öppnat upp, den är väldigt uppskattad av barnen. Bilarna har också fått ett nytt rum så att man kan vara med en grupp barn där på säkert avstånd från andra stationer på avdelningen.

Vi upplever att barnen har lättare att lyssna på instruktioner och vänta på sin tur när man vill berätta något, tex när vi har samling och vi återberättar och reflekterar vad vi har gjort i våra grupper. Alla får berätta nått.

Barnen visar intresse i det vi gör och är delaktiga i olika moment.

Vi har fått bra respons, att det låter intressant, spännande. Vi får återkoppling av föräldrarna då barnen pratar hemma om vad dom har gjort på förskolan.

Vi kommer att till våren sjösätta våra båtar och fram tills dess så jobbar vi vidare med vatten.i fast och flytande form.

 

                                                

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: