👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Resonerande text - Captain Fantastic

Skapad 2021-01-29 14:53 i Anders Ljungstedts gymnasium Linköping
Under perioden innan sportlovet kommer vi fokusera på att öva och finslipa er förmåga att uttrycka er formellt i skrift och följa regler för språkriktighet. Ni kommer arbeta med att uttrycka era tankar i formella texter på olika sätt och vi kommer även diskutera olika frågor i smågrupper.
Gymnasieskola Svenska
En resonerande text är en texttyp där ni som skribenter resonerar och diskuterar utifrån en frågeställning eller givet ämne.

Innehåll

Under perioden innan sportlovet kommer vi fokusera på att öva och finslipa er förmåga att uttrycka er formellt i skrift och följa regler för språkriktighet. Ni kommer arbeta med att uttrycka era tankar i formella texter på olika sätt och vi kommer även diskutera olika frågor i smågrupper. På engelskan ska ni se filmen Captain Fantastic och vi kommer utgå från diskussionsämnen relaterat till filmen i den examinerande uppgiften som ni ska skriva vecka 5. 

 

 

Vecka 

Tisdag

Onsdag

Torsdag

3

Språkriktighet: Övning.

Filmrecension Zozo - läsförståelse och struktur

Reflekterande formell text. Övning: Skriva recension av valfritt medium

4

Diskutera och förbereda filmvisning.

Läs argumenterande artikel om skolan (Dagens nyheter). 

Instruktion: resonerande text. Gå igenom instruktion. Öva skriva inledning. 

5

Studiedag

Examinerande uppgift: Skriva resonerande text  i inspera. Alla måste ha Chromebook.

Examinerande uppgift: Skriva resonerande text  i inspera. Alla måste ha Chromebook.

6

Resurspass. Språkriktighet.

Efterarbete med resonerande text.

Efterarbete med resonerande text.

7

Läsning av skönlitteratur.

Läsning av skönlitteratur.

Läsning av skönlitteratur.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skriftlig framställning av texter för kommunikation, lärande och reflektion. Språkriktighet, dvs. vilka språkliga egenskaper och textegenskaper i övrigt som en text bör ha för att fungera väl i sitt sammanhang. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter.
  Sve  -
 • Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande källkritik. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.
  Sve  -
 • Centrala motiv, berättarteknik och vanliga stildrag i fiktivt berättande, till exempel i skönlitteratur och teater samt i film och andra medier.
  Sve  -
 • Grundläggande språkliga begrepp som behövs för att på ett metodiskt och strukturerat sätt tala om och analysera språk och språklig variation samt diskutera språkriktighetsfrågor.
  Sve  -