Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konststilar

Skapad 2021-01-31 13:12 i Maltesholmsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Bild
Vi arbetar med olika konststilar och konstnärer

Innehåll

Vad ska jag lära mig?

Du ska lära dig om några olika konststilar, vad som utmärker dem, hur man kan efterlikna dem i sitt bildskapande. Du ska få lära dig några stora konstnärer som kopplas till de olika stilarna. 

Hur ska vi arbeta?

Genomgångar

Gemensamma analyser av bilder

Eget arbete (framställande av bilder)

Prov med analysdel

På lektionerna måste jag:

Delta under genomgångar

Slutföra mina arbetsuppgifter

Viktiga begrepp:

Surrealism, expressionism, abstrakt konst, känsla, utryck, fantasi, realistisk, tolkning

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Konststilar

F
E
C
A
Resonera kring bilders innehåll
Du ska kunna svara på frågor om olika konststilar och resonera kring innehållet i bilderna. Du ska motivera dina tankar.
 • Bl  E 6
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Utveckla ideer
Du ska kunna utveckla ideer och med med hjälp av dem framställa olika sorters bilder
 • Bl  E 6
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Framställa bilder
Du framställer några olika bilder som följer instruktionerna för uppgifter
 • Bl  E 6
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: