Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 8

Åk 7 - Centralperspektiv

Spängerskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 16 april 2021

När man ritar ett landskap eller ett hus är det viktigt att man får ett djup i bilden, det som man kallar perspektiv. I detta bildstudieområde arbetar vi med olika slags perspektiv där vi lär oss att gå från endimensionella bilder, där allt är uppradat bredvid varandra, till tvådimensionella bilder med djup i bilden. Vi kommer främst jobba med centralpunkts/enpunktsperspektiv, där man utgår ifrån en punkt i bilden och ritar in alla föremål utifrån detta.

Vi kommer göra två olika huvudövningar i detta arbetsområde: 

1) teckna en väg i centralperspektiv/enpunktsperspektiv  

2)teckna ett rum  och i centralperspektiv/enpunktsperspektiv

 

Inför första övningen kommer vi ha en gemensam genomgång om vad perspektiv är och varför det är viktigt i bilder, sen kommer vi träna på att rita en väg i centralperspektiv.

Inför andra övningen kommer vi titta på två filmer som ger tips om hur man kan rita ett rum i centralperspektiv, därefter kommer ni få rita ert drömrum. 

I slutet på varje lektion ska ni fotografera det ni ritat på lektionen och ladda upp bilden i ert bilportfolio. När ni ritat klart ert drömrum ska ni ge omdöme om er arbetsprocess och presentera er bild i ert bildportfolio. Stödfrågor till detta kommer finnas i lärloggen för bildämnet. 

 

Filmer:

Centralperspektiv grunder

Centralperspektiv och slagskugga

Rum i centralperspektiv del 1 

 

Rum i centralperspektiv del 2

 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Bild åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback