Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uppdragsmåndag - Is testet

Skapad 2021-02-01 08:13 i 045021 Förskolan Juvelen Stockholm Hässelby-Vällingby
Förskola
Uppdragsmåndag är något som är återkommande på avdelningen Topasen. Här ges en chans till att prova på nya experiment, lära sig nya kunskaper och utmanas på ett roligt sätt.

Innehåll

Hur blir egentligen is till? Måste man ha en frys för att tillverka egen is? Och vad är egentligen is bra för? 

 

Dagens uppdrag handlar om att tillverka is. Här är det barens tankar och idéer som styr hur vi kan tänkas att göra den på egen hand. Genom barnens förslag på hur prövar vi oss fram och ser vilket sätt som är snabbast och vilket sätt som är det bästa för att tillverka den is vi vill ha. 

 

Genom formfamiljen tillåts vi att både samtala om matematik (former) men även ta oss in på andra områden så som naturvetenskap och teknik. Genom detta uppdrag får vi möjligheten att prova på att experimentera lite med is. Hur blir det till? och vad är det som egentligen gör att det skapas is? Är det något magiskt eller finns det någon annan förklaring till det? 

 

Syfte:

- Utveckla förståelse för olika enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen

- Förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar

 

Genomförande: 

Genom ett brev från formfamiljen inspireras vi till att prova på att skapa egen is. Genom samtal och diskussion där vi tillåts att komma med egna idéer på hur vi kan tänkas att tillverka vår egen is provar vi oss fram och ser om våra idéer fungerar. Under dagen kommer vi att upptäcka vad som fungerar och vad som inte gör det. Under våra upptäckter har vi möjlighet till att samtala om vad som sker och varför det sker. Här kan vi tillsammans upptäcka nya ord och kunskaper som vi inte visste innan. Genom våra samtal och upptäckter hoppas vi kunna skapa en möjlighet för att lärande inom såväl språket som inom området naturvetenskap ska ske. Genom vårt is skapande kan vi även samtala om former och matematik där våra tillverkade isbitar kanske skapar olika typer av former. 

 

Dokumentation

Under processens gång kommer våra samtal kring uppgiften, där barnens takar är i fokus att vara till grund för dokumentationen. Vi kommer även att dokumentera genom att filma och fota processen, här tillåts även barnen att vara delaktiga genom att själva dokumentera det som sker. 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: